Tržni prostor v Domžalah

Izpostavljeno:

lokalne dobrote in prostor srečevanja

Tržni prostor je že od nekdaj predstavljal skupni prostor, kjer so si ljudje izmenjevali blago za denar in obratno, poleg tega pa je predstavljal kraj, kjer so se ljudje srečevali, se družili in si izmenjevali mnenja in izkušnje. Zato si danes mesta brez tržnice ni mogoče predstavljati. Občina Domžale je v mestnem središču uredila tržni prostor, saj se zaveda njenega pomena tako z vidika prednosti lokalno pridelane hrane in drugih izdelkov, kakor tudi ohranjanja in spodbujanja dogajanja v mestu.

Najstarejše sejmiško (sejmarsko) mesto so Domžale imele ob takratnem Bistriškem mostu, ki so ga postavili leta 1724, ob njem pa so kranjski deželni stanovi postavili tudi mitnico. Prvo tržnico pa so Domžale dobile, ko so jih leta 1925 prograsili za trg. Prvi uradno zabeležen tržni dan je bil 14. avgust 1925, ko so prodajali pridelke in izdelke kar na vozovih. Zapisano je, da naj bi v eni uri domačinke prodale vse svoje izdelke. Stara domžalska tržnica je stala tudi pred nekdanjo Kurtzhalerjevo slamnikarsko tovarno - kar je le par metrov stran, kjer tržni prostor stoji danes.

Tržni prostor je tako tudi danes stičišče raznoterih poti in opravkov, prostor srečevanja, kjer srečamo znanca ali prijatelja, se za trenutek ustavimo in morda tudi okrepčamo ter ne glede na letni čas izberemo domače dobrote. Ponudba na tržnem prostoru je raznovrstna, odlikuje jo pridih domačnosti.

Viri:
  • Matjaž Brojan, 2016. Domžalci in njihov čas. Zgodbe ljudi in družin nekdanjih Domžal.
  • Saša Roškar in Igor Kuzmič, 2006. Mesto Domžale : sprehod skozi prostor in čas.
Lokacija
Lokacija
Ljubljanska cesta 73, 1230 Domžale
Čas
Delovni čas
TOR - SOB: 8h - 13h
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da so bile Domžale do prihoda tujcev leta 1866 povsem navadno in mirno vaško naselje. Tirolci in Sudetski Nemci pa so prinesli nov način življenja in tudi gradnje?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram