15. Festival gorniškega filma

Festival gorniškega filma se v jubilejni 15. izvedbi vrača h koreninam – v Domžale

Alpinizem, plezanje, gorska narava, kultura in avantura znova na velikem platnu! Festival gorniškega filma se v svoji prvi koronski, sicer pa v jubilejni 15. izvedbi vrača h koreninam – v Domžale, kjer bo med 28. junijem in 4. julijem 2021 gostoval v Kulturnem domu Franca Bernika in na prostem. Ljubitelje gora čaka 33 filmov, štiri predavanja in trije tematski pogovori.

Festival gorniškega filma je letos zaradi epidemije zimo zamenjal za poletje, šopek prizorišč pa za svojo prestolnico – Domžale, a njegovo srce tudi tokrat, že 15. leto zapored, bije v navdihujočem ritmu alpinizma, plezanja, gorske narave in kulture ter gora, športa in avanture. V Tomčevi dvorani KD Franca Bernika Domžale, na dvorišču pr’ Berniku in v velikem šotoru na ploščadi OŠ Venclja Perka se bo konec junija in v začetku julija zvrstilo 33 filmskih zgodb iz naročja gora, osupljivih pustolovščin iz navpičnice, veličastnih utrinkov gorske narave in problematike divjih živali, premikanja meja v Himalaji in športnoplezalnih dosežkov v gibljivi sliki ter pomenljivih pripovedi o gorskih kulturah in avanturah. Med njimi bo pet slovenskih filmov.

Svoja alpinistična doživetja in zanos bosta z občinstvom delila Italijan Korra Pesce, eden vodilnih mladih plezalcev v velikih stenah, in Slovenec Gašper Pintar, ki je v velike stene strmo in uspešno zavil iz športnega plezanja. Letos bodo ob filmih imele pomembno besedo tudi knjige, kar je zelo spodbudno, saj si direktor festivala Silvo Karo že od začetka prizadeva za čim večjo knjižno prisotnost. Življenjska naveza Marija in Andrej Štremfelj, prvi zakonski par na Everestu, bo predstavila svojo izjemno avtobiografijo Objem na vrhu sveta, hrvaški alpinist in eden od začetnikov športnega plezanja na Hrvaškem Boris Čujić pa knjigo Zlatne godine o svoji 40-letni plezalni poti in plezalni sceni v nekdanji Jugoslaviji in na Hrvaškem.

Jernej Šček bo ob filmskem portretu Maura Corone med bralce pospremil svoj prevodni prvenec Kot kamen v rečnem toku, težko pričakovani roman furlanskega pisatelja, kiparja in alpinista, enega od pobudnikov prostega plezanja v Italiji, Irena Cerar pa bo prek meja pokukala skozi Pravljične poti brez meja in Potepuške okruške, v katerih je ubesedila svoje sedemletno raziskovanje zamejskih pokrajin. Če je gorski tek le športni lov na rekorde ali posebna avantura, ki človeka bogati in mu odpira nove svetove, bodo ob filmu in v pogovoru z Mojco Volkar Trobevšek razmišljali triglavski tekači.

Filme bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija: romunsko-francoski filmski producent Daniel Burlac, tržaški Slovenec, filozof in publicist Jernej Šček ter slovenski alpinist in publicist Viki Grošelj.

Cena vstopnice za posamezni sklop filmov in predavanj je 6 evrov. Celoten program in druge podrobnosti najdete na spletni strani festivala gorniski.si.

Vabljeni v Domžale!

Avtor: Manca Ogrin; Foto: gorniski.si

Ste vedeli
… da je bil železniški promet na poti Ljubljana – Kamnik med 1968 in 1978 trajno ukinjen ter je zgolj sreča, da takrat niso pospravili tudi tirnic?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram