Pedagoško raziskovalni center za konjerejo Krumperk

Izpostavljeno:

Najstarejši hlev in stavba iz leta 1580. Jahanje s pogledom na grad Krumperk.

PRC za konjerejo Krumperk deluje kot enota v okviru Oddelka za zootehniko, Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani.

Center se nahaja v neposredni bližini avtocestnega priključka Domžale, zraven gradu Krumperk in v bližini Železne jame ter Jamarskega doma. Zemljišča in objekte je pred več kot 30 leti Biotehniška fakulteta odkupila od takratne Agroemone. Takoj po nakupu je Biotehniška fakulteta pristopila k obnovi in dograditvi objektov. Konjeniški del je bil dograjen k najstarejšemu hlevu in glavni stavbi, ki sta bila zgrajena leta 1580 za potrebe gradu Krumperk.

Od takrat so s presledki na tej lokaciji vhlevljeni konji. Center upravlja s približno 40 ha travnatih površin, ki se kombinirano uporabljajo kot pašniki in travniki za spravilo sena. V okolici hlevov so poleg pašnikov in izpustov še objekti za delo s konji, kot so: travnato večnamensko vadbišče, dve peščeni maneži, ovalna proga, prirejena za trening in tekmovanje z islandskimi konji, pokrito jahališče, lonžirni krog in sprehajalna naprava.

V centru izvajajo tudi šolo jahanja za otroke in odrasle, jahanje za otroke s posebnimi potrebami, vožnjo s vprego. PRC Krumperk je tudi pripustna postaja, saj imajo nastanjenega lipicanskega žrebca. Na centru se ukvarjajo tudi z rejo lipicanskih konj in izkustvenim izobraževanjem, za otroke pa redno prirejajo Konjičkove delavnice.
Vsako leto pa tudi organizirajo tradicionalno prireditev Lipicanci na Univerzi, kjer se z različnimi točkami predstavijo javnosti. Na koncu prireditve v temi zajahajo z baklami na lipicancih in obiskovalce navduši čudovita okolica narave, veličina konj ter prečudovito osvetljeni Jamarski dom v ozadju. Svoje aktivnosti tudi širijo in tako so po dolgih letih junija 2016 tukaj priredili tekmovanje v preskakovanju ovir.

Lokacija
Lokacija
Gorjuša 19 A, 1233 Dob pri Domžalah
Kontakt
Kontakt

Facebook
E: jahanjezaotroke@gmail.com
Vodja: doc. dr. Jaka Žgajnar: +386 (0)1 320 3935
Šola jahanja: Žarko Kariž:+386 (0)31 622 132
Vodja oskrbe: Simon Jesenšek:+386 (0)51 227 898
Jahanje za otroke: Žana Marin:+386 (0)31 784 651

Čas
Delovni čas
Po dogovoru.
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je bilo nekdaj na plitvini pod Knezovimi skalami domžalsko kopališče? Pod bližnjim mostom, kamor je Kamniška Bistrica nanosila velike količine belega proda, so kopalci našli odlično in čisto plažo.
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram