Grobeljski drevored

Izpostavljeno:

Prijeten sprehod v senci 200 let starih lip ter s pogledom na Kamniško - Savinjske Alpe.

Grobeljski drevored je dragocen naravni spomenik, ki so ga učenci OŠ Rodica posvojili v okviru projekta Dediščina v rokah mladih. Sestavljen je iz dveh delov, ki so jih učenci poimenovali starejši in mlajši drevored. Starejši drevored je bil del gradu Groblje. Slednji je v listinah prvič omenjen leta 1611, medtem ko prvi zapis o grobeljskem drevoredu najdemo v Franciscejskem katastru, leta 1825. Iz tega sklepamo, da so najstarejše lipe stare kar 200 let. Najdebelejša lipa ima obseg pet metrov, obseg večine preostalih pa meri od 1,5 do 4 metre. V starejšem grobeljskem drevoredu raste 141 dreves, prevladujejo lipe in lipovci. Ta drevored, ki je edini ohranjeni del parkovne zasnove ob nekdanji graščini Groblje, poteka v smeri vzhod-zahod. Poimenovali smo ga »most med občinama«, saj povezuje občini Mengeš in Domžale. Mlajši grobeljski drevored, ki raste pred Kulturnim domom Groblje, je bil kot spominski park zasajen v letu 1980, ob smrti predsednika SFRJ, maršala Josipa Broza Tita. Tega leta so v večini slovenskih mest zasajali spominske parke z oseminosemdesetimi lipami (*Predsednik Tito je bil ob smrti star 88 let.). Včasih je bil starejši drevored priljubljeno otroško igrišče, medtem ko je danes predvsem sprehajališče.

V parku so organizirani tudi dogodki:

  • druženje pod lipami,
  • Ex tempore in drugi.
Viri:
  • OŠ Rodica, arhiv
  • Andreja Ručigaj, Tomaž Kastelic in Nina Hočevar, 2005. Grobeljski drevored skozi čas. Raziskovalna naloga s področja etnologije (mentorica: Draga Jeretina Anžin).
Lokacija
Lokacija
Grobeljski drevored, 1234 Mengeš
Čas
Delovni čas
Vedno odprto.
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je bilo nekdaj na plitvini pod Knezovimi skalami domžalsko kopališče? Pod bližnjim mostom, kamor je Kamniška Bistrica nanosila velike količine belega proda, so kopalci našli odlično in čisto plažo.
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram