Grobeljski drevored

Izpostavljeno:

V knjigobežnici vzemite knjigo in jo berite pod 200 let starimi lipami ter s pogledom na Kamniško - Savinjske Alpe.

Grobeljski drevored je dragocen naravni spomenik, ki so ga učenci OŠ Rodica posvojili v okviru projekta Dediščina v rokah mladih. Sestavljen je iz dveh delov, ki so jih učenci poimenovali starejši in mlajši drevored. Starejši drevored je bil del gradu Groblje. Slednji je v listinah prvič omenjen leta 1611, medtem ko prvi zapis o grobeljskem drevoredu najdemo v Franciscejskem katastru, leta 1825. Iz tega sklepamo, da so najstarejše lipe stare kar 200 let. Najdebelejša lipa ima obseg pet metrov, obseg večine preostalih pa meri od 1,5 do 4 metre. V starejšem grobeljskem drevoredu raste 141 dreves, prevladujejo lipe in lipovci. Ta drevored, ki je edini ohranjeni del parkovne zasnove ob nekdanji graščini Groblje, poteka v smeri vzhod-zahod. Poimenovali smo ga »most med občinama«, saj povezuje občini Mengeš in Domžale. Mlajši grobeljski drevored, ki raste pred Kulturnim domom Groblje, je bil kot spominski park zasajen v letu 1980, ob smrti predsednika SFRJ, maršala Josipa Broza Tita. Tega leta so v večini slovenskih mest zasajali spominske parke z oseminosemdesetimi lipami (*Predsednik Tito je bil ob smrti star 88 let.). Včasih je bil starejši drevored priljubljeno otroško igrišče, medtem ko je danes predvsem sprehajališče.

V parku so organizirani tudi dogodki:

  • druženje pod lipami,
  • Ex tempore in drugi.

V starem drevoredu se na začetku poti skriva tudi knjigobežnica, ki vam omogoča branje med krošnjami starih lip.

Viri:
  • OŠ Rodica, arhiv
  • Andreja Ručigaj, Tomaž Kastelic in Nina Hočevar, 2005. Grobeljski drevored skozi čas. Raziskovalna naloga s področja etnologije (mentorica: Draga Jeretina Anžin).
Lokacija
Lokacija
Grobeljski drevored, 1234 Mengeš
Čas
Delovni čas
Vedno odprto.
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je v rimskih časih skozi naše kraje, kjer sta bili rimski naselbini, vodila pomembna pot iz Aquileie (Oglej), skozi Emono (Ljubljana, čez prelaz Atrans (Trojane), do Celeie (Celje) in Poetovie (Ptuj)?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram