Jamarstvo v Domžalah

Izpostavljeno:

17. decembra 1961 se je rodila »Jamarska sekcija pri Turističnem društvu Domžale«

Več milijonov let je voda vztrajno dolbla v skale in to dela še danes. Nastale so votline, jame in brezna, ki tvorijo podzemeljski svet. Že v pradavnini so ljudje zahajali vanj, saj jim je nudil zavetje in domovanje. Marsikje so na jamskih stenah upodabljali živali, od katerih so bili življenjsko odvisni. Prav v jamah se je rodila upodabljajoča umetnost. Jame skrivajo še druge, neizmerno večje, umetnine, ki jih ni ustvaril človek, pač pa narava sama, ki v neizmerni potrpežljivosti skozi tisočletja gradi in krasi ta čudoviti podzemeljski svet. Le za koga, se sprašujem? Ali res samo zase ali morda tudi za tistih nekaj izbrancev, ki so doumeli, da naš planet ni zgolj na površju pod toplim soncem, pač pa tudi v svoji notranjosti v večni temi in hladu skriva neizmerna čudesa. In to je vredno raziskati.

Tudi v naših krajih podzemlje od nekdaj skriva kraške jame in brezna. Ljudje so zanje vedeli, a le redki so si upali spustiti vanje. Prvi, ki je sistematično obiskoval jame v letih 1856-59, je bil dobski kaplan Simon Robič. Njegov stalni spremljevalec je bil domačin in mežnar Ivan Sešek. Robič je kot naravoslovec predvsem raziskoval jamsko živalstvo. Na tem področju je bil nadvse uspešen, saj je v nekaj jamah odkril edinstvenega slepega jamskega hrošča, ki je kasneje dobil ime po njem Ceuthmonocaris robici. Svoja raziskovanja je popisal v razpravi »O nekaterih jamah in votlinah v okolici Doba«, ki je kasneje mladega Staneta Stražarja iz Škocjana vzpodbudila, da je pričel raziskovati podzemeljski svet. Ni bil sam, saj so se mu kmalu pridružili tudi drugi hrabri in vedoželjni ljudje.

Dne 17. decembra 1961 se je rodila nova jamarska organizacija »Jamarska sekcija pri Turističnem društvu Domžale«, ki se je kasneje preimenovala v Jamarski klub »Simon Robič – Ivan Sešek Domžale« in se danes imenuje Društvo za raziskovanje jam »Simon Robič« Domžale. Slednje domuje blizu Železne jame na Jamarskem domu na Gorjuši, kjer je tudi jamarska zbirka. Društvo je del civilne zaščite.

Viri:

40 let društva za raziskovanje jam Simon Robič Domžale

Lokacija
Lokacija
Gorjuša 40, 1233 Dob
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je prvi znani zapis o Domžalah iz 13. stoletja, ko se omenja Grifo iz Štude?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram