Krožni izlet

Izpostavljeno:

celodnevni izlet na trasi Domžale - Mengeš - Lukovica - Moravče

Najdaljšo ali krožno pot začnemo v Športnem parku Domžale. Po mestnih ulicah se zaradi prometa previdno odpravimo proti Grobljam. V nadaljevanju je pot mirnejša, saj se čez mengeško - domžalsko polje in skozi Lipov drevored zapeljemo do Mengša. Po mestnih ulicah se prebijemo ponovno do poljskih poti, od koder nas pot vodi do Homca. Od tod po vožnji skozi Radomlje in Rova zapustimo domžalsko občino in se usmerimo v občino Lukovica. Po prečkanju regionalne ceste (avtoceste) nas čaka umirjena vožnja mimo Vidma in Dol do moravške občine. V nadaljevanju sledi dokaj naporen vzpon z zelo lepim razgledom, mimo Podbrda do Javoršice in Konfina, kjer nas čaka zaslužen odmor. Po počitku nas pot vodi še po južnem delu domžalske občine in delno tudi po občini Dol pri Ljubljani. Preko Vinj se namreč zapeljemo proti Ihanu, prečkamo reko Kamniško Bistrico in se po obrežjih reke mimo vasi Bišče in Mala Loka vrnemo na začetek poti.

Tehnični opis poti in naravne in kulturne znamenitosti ob poti
Krožna pot je zahtevna zaradi dolžine poti, nekaj manj zaradi vzponov, saj trasa pravzaprav obsega po en del vsake od opisanih poti. Na njej nismo posebej omenjali počivališč, kamor kljub vsemu lahko skrenete na izletniške točke, katerih večina ni neposredno ob poti in se boste morali tudi vračati na izhodiščne točke (Poletno gledališče Studenec, gradovi Tuštanj, Brdo, Kolovec, Turnše, Črnelo, cerkve Sv. Miklavž, Homec, Groblje). Za športnike in dobro pripravljene rekreativce pa bosta poseben izziv vzpona na Limbarsko gora in Murovico. Krožna pot, ob kateri boste našli tudi gostilne, je z vsemi omenjemi kraji primerna za celodneven izlet.

Lokacija
Lokacija
Kopališka 4, 1230 Domžale
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Specifikacija kolesarske poti:
Predviden čas
Predviden čas
N/a h
Dolžina poti
Dolžina poti
52 (z izleti 95) km
Višinska razlika
Višinska razlika
263 (z izleti 470) m
Težavnost
Težavnost
Težka
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da so bile po pričevanju Janeza Veiderja, umetnostnega zgodovinarja iz Mengša, Groblje že od nekdaj privlačna točka za domačine in tujce? Nekdaj se je v grobeljskem gradu zbirala imenitna gospoda, sredi 18.stoletja pa so začele prihajati velike množice romarjev v grobeljsko cerkev k oltarju svete Notburge.
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram