Domžalska pot spominov

Izpostavljeno:

pot dolga več kot 110 km

Domžalska pot spominov je bila urejena in uradno odprta 23. maja 1980 v sodelovanju Občinskega odbora Zveze združenj borcev narodno osvobodilne borbe Domžale, Kulturne skupnosti Domžale in Planinskega društva Domžale. Pot se je do leta 1994 imenovala Pot spominov NOB občine Domžale. S sprejetjem zakona o lokalni samoupravi in nastankom novih občin je dobila novo ime – Domžalska pot spominov. Domžalska pot spominov ima danes status planinske poti in sodi med planinske obhodnice v skladu z zakonom o planinskih poteh. Domžalska pot spominov je konca leta 2018 doživela temeljito prenovo, dodane so nove kontrolne točke, trasa je v nekaterih delih spremenjena. Izdani so novi Dnevniki žigov, v pripravi pa so še opisi kontrolnih točk, poti in spomenikov, časovnice in zemljevidi trase.

Dnevnik žigov
Nov Dnevnik žigov je izšel 23. novembra 2018, ob 70 letnici PD Domžale in se ga da dobiti zaenkrat na naslednjih mestih:

  • ob uradnih urah društva na Kopališki 4, Domžale, torek, sreda 19.30 do 20.30,
  • Kavarna Mozart, Karantanska cesta 3, Domžale, ponedeljek – petek od 6.00 do 22.00, sobota in nedelja od 7.00 do 22.00,
  • TIC Domžale (v času uradnih ur in na promocijskem mestu pred vhodom).

Dolga je več kot 110 km in je speljana v nadmorskih višinah od 300 do 957 m (Špilk nad Blagovico). Domžalska pot spominov je obhodnica, kjer je pomembno, da se – kolikor je pač možno – držimo njene trase in kontrolnih točk ne “nabiramo” posebej. Obhodnica dobi svoj smisel skozi prehojeno pot, kjer se lažje približamo ideji njenih avtorjev in del korakov namenjamo miru, doživetju ter nenazadnje Spominu.

Obisk je primeren za vse starostne skupine, za hojo v skupini ali posamezno in v vseh letnih časih. Doslej je pot v celoti prehodilo več kot 2000 obiskovalcev, številni tudi večkrat, tako da je bilo podeljenih okrog 4000 priznanj. Zakonca Tončka in Jurij Vulkan iz Domžal sta pot prehodila več kot 100 krat.

Na vseh kontrolnih točkah skupaj je bilo v teh letih v vpisne knjige vpisanih več kot 65.000 ljudi. Pot obišče 53 pomnikov in spominskih obeležij iz 2. svetovne vojne, nudi pa nam tudi veliko užitkov v razgledih na Kamniško-Savinjske Alpe, Julijce in Karavanke, po lepoti pa ne zaostajajo razgledi na dolino reke Save, na Moravško in Tuhinjsko dolino, Črni graben in Posavsko hribovje.

Več o poti - kontrolnih točkah, trasi in ostalih pomembnih informacijah si preberite na spletni strani PD.

Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da slamnik najdete tudi na freskah, ki jih je v grobeljski cerkvi sv. Mohorja in Fortunata upodobil Franc Jelovšek?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram