Matjaž Brojan

Izpostavljeno:

dolgoletni urednik časopisa Slamnik

Matjaž Brojan je dolgoletni novinar, urednik, publicist, vsestranski kulturni delavec in ohranjevalec naše kulturne dediščine. Rodil se je v Beogradu, mami Anici in očetu Francu. Korenine njegove družine so že vsaj tristo let v Domžalah. Tam je preživel otroštvo in osnovnošolska leta. Gimnazijo je obiskoval v Kopru, kjer se je naučil tudi italijanskega jezika. Odločil se ja za študij slovenistike in kot slovenist je v domačem kraju postal učitelj materinščine na osnovni šoli. Tamkaj sta s Tomažem Habetom pripravila mnoge literarne večere. V letu 1992 je po bogati in zanimivi karierni poti postal novinar Radia Slovenija. Ves čas svojega službovanja je pridno zbiral in urejal najrazličnejšo dokumentarno, narodnopisno in drugo informativno gradivo, še zlasti takšno, ki je kakorkoli povezano z Domžalami. Vse to je z velikim trudom sproti in na svojstveno temeljit način urejal v nadvse pregleden arhiv. ta njegova zbirka obsega celotno bibliografijo Domžal - publikacije, brošure in zloženke - pri marsikaterih od teh pa je bil tudi pobudnik in jih je celo pomagal oblikovati.

Leta 2008 je prejel zlato plaketo mesta Domžale, v istem letu pa tudi državno Steletovo nagrado za dolgoletno požrtvovalno delo pri ohranjanju in predstavljanju slovenske kulturne dediščine.

Kopica njegovih knjig prinaša domžalsko in slovensko tematiko, radijske zgodbe, pa tudi osebne izpovedi. Pa omenimo le nekatere: Domžalska bančna leta, Domžalska stoletna športna sled, Katarina iz domžalskega spomina, Počivajoči domžalski spomini, Sledi radijskih poti, Domžalci in njihov čas, Slamnata sled Domžal in še bi lahko naštevali.

Viri:

France Malešič iz knjige Domžalci in njihov čas

Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je bil nekoč za stobovskim gasilskim domom temno zeleni bajer, imenovan Stobovšak, v kateri je v poletnih mesecih čofotala stobovska mladež in v katerem so perice prale perilo svojih družin?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram