Jožetova gostilna

Izpostavljeno:

Županova gostila, ki je stala na mestu, kjer je danes avtobusna postaja.

Ta stara domžalska gostilna, je stala na mestu, kjer je danes južni del veleblagovnice in avtobusna postaja. Povezujemo jo z nekdanjim domžalskim županom Francem Janežičem, starejšim.

Hiša, kjer je bila gostilna, je bila zgrajena leta 1878 in lastniki so letnico vklesali v vzhodni portal hiše. Ko so se spravljali k zidavi in ko so kopali temelje za hišo, so na tem mestu izkopali tri zlatnike. Hiša, ki je bila pritlična, je bila od začetka znana domžalska gostilna, po domače se ji je reklo »Pri Joželčku« ali "Pri Jozelčkovem Jožetu", kasneje pa preprosto »Pri Jožet«. Tako domače ime je dobila po prvotnem lastniku Jozelčkovemu Jožetu, ki se je iz Jarš preselil v Domžale z domačije z enakim vzdevkom. Že stari oče je imel na tem mestu gostilno, oče Franc Janežič (1894 - 1950) je bil znan domžalski gostilničar in župan, ki je Domžalam županoval med leti 1927 in 1933.

Preden so Janežičevi zgradili svojo gostilno, so imeli v njameu staro Sladkanovo gostilno. Županov sin Franc Janežič, mlajši (1911 - 1989), imenova Frenk - kot izredno hitremu nogometašu so mu rekli tudi Mašinca - je ohranjal mnoge zanimivosti o stari domžalski gostilni. Spada je v Zgornje Domžale št. 71, kjer pa so imeli Janežičevi sicer še več drugih zradb; med njimi še eno hišo na dvorišču. V pritličju te hiše je bila nekakšna hišna mesnica, kjer so klali in razsekavali njaveč jagenjčke in kozličke ter s tem mesom stregli svojim gostom. Teh je bilo veliko, posebno ob nedeljah, ko je bila Janežičeva gostilna priljbuljeno shajališče, predvsem za stare Domžalce, ki so se po nedeljski maši zatekli v gostilno. Na dvorišču je stal še velik furmanski hlev, predvsem za konje, kjer so se ustavjali predvsem furmani in Moravške doline in Črnega grabna, zato je bila gostilnica vedno zelo obljudena, saj je mimo hiše peljala pomembna prometnica. Goste je pot mnogokrat vodila vse do Trsta, tja je po poslih mnogokrat šel tudi Frankov oče in na tej poti doživel tudi različne prigode. Znana je tista, ko so ga menda napadli rokovnjači, pa je med njimi spoznal svojega vnuka - in potem do ropa ni prišlo...

Viri:

Matjaž Brojan, 2016. Domžalci in njihov čas. Zgodbe ljudi in družin nekdanjih Domžal.

Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da so v Domžalah, nekdaj na dvoru na Goričici, kjer danes stoji cerkev, prebivali fevdalni gospodje?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram