Vila Kürzthaler (Landstätterjeva vila)

Izpostavljeno:

Vila zgrajena leta 1910.

Stanovanjsko vilo poleg sedanjega poštnega poslopja so okrog leta 1910 dali zgraditi Tirolci, podjetje Bratje Kürtzhaler. Janez Kürzthaler je pred tem kupil takratno Pavlijevo poslopje v Zg. Domžalah, hišna št. 2 in na njegovem mestu leta 1876 sezidal novo slamnikarsko tovarno, ki so jo leta 1900 za eno nadstropje nadzidali. Stanovanjsko vilo so zgradili nasproti slamnikarske tovarne beneški stavbeniki.

Zasnova zgradbe je povsem drugačna od onih, ki so jih zgradili Sudetski Nemci (Flerinova hiša, Kolodvorska restavracija, Harakova hiša, Restavracija Pri pošti). Dekoracija s figurami na fasadi je izjemno bogata. Namesto "kurkla" je v strešnem delu v drugem nadstropju na čelni strani vgrajeno polkrožno okno. Izjemna je bila tudi notranja oprema, saj je imela ob vselitvi centralno kurjavo z litoželeznimi radiatorji. Leta 1932 je postal lastnik Kreditni zavod za trgovino in industrijo v Ljubljani. Nato pa sta leta 1940 postala lastnika usnjarski mojster Jernej Bolhar in žena Frančiška, leta 1954 pa jo je podedovala Justina Palovec, ki jo je pozneje prodala.


Viri:
  • Saša Roškar in Igor Kuzmič, 2006. Mesto Domžale : sprehod skozi prostor in čas.
  • Stane Stražar, 1999. Domžale: mesto pod Goričico.
Lokacija
Lokacija
Ljubljanska 68, 1230 Domžale
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da so bile po pričevanju Janeza Veiderja, umetnostnega zgodovinarja iz Mengša, Groblje že od nekdaj privlačna točka za domačine in tujce? Nekdaj se je v grobeljskem gradu zbirala imenitna gospoda, sredi 18.stoletja pa so začele prihajati velike množice romarjev v grobeljsko cerkev k oltarju svete Notburge.
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram