Ne klobuk, ampak Slamnik dol!

Izpostavljeno:

prave domžalske dobrote

Od nekdanjega obrtniškega in od druge polovice 19. stoletja uspešno razvijajočega se industrijskega slamnikarstva v Domžalah so danes ohranjena le pisna in slikovna pričevanja v zajetni monografiji Matjaža Brojana ter sodobno urejena muzejska zbirka v Slamnikarskem muzeju v Domžalah. Sodobna Občina Domžale razvija številne obrtne, industrijske in trgovske dejavnosti, na področju kulinarike in turizma pa premore precejšnje število gostiln in drugih gostinskih lokalov. Ponudba gostiln temelji na pretežno interpretiranih prazničnih prehranskih tradicijah kmečkega prebivalstva od konca 19. stoletja. Prav to in lokalni okus sta verjetno odgovor na vprašanje, zakaj so v gostinski ponudbi še vedno zastopane nekatere jedi, ki so na drugih območjih Slovenije, tudi njenega osrednjega dela, že zdavnaj pozabljene na vsakdanjih in prazničnih jedilnikih. Po drugi strani so v gostinski ponudbi močno zastopane mednarodne, globalne jedi in živila hitre oziroma ulične prehrane. Prav ta simbioza med t. i. tradicijo na eni strani in globalističnimi jedmi na drugi ustvarja v občini pestro kulinarično podobo ter odslikuje sestavo njenih prebivalcev.

DOMŽALSKI ŠOBELJ
Eno od imen za gorenjski želodec, ki je nadevan z narezanim svinjskim mesom in proseno kašo. Okusno jed postrežejo hladno - kot narezek, ali toplo s prilogo.

Od

RAJŽELJC S KROMPIRJEVO SOLATO
Rajželjc ali gorenjska prata je izvrstna pečena in izdatna delikatesna jed iz telečjega tankega črevesa z oporkom in pečico ter dodatkom smetan, jajc, narezanih in v mleki namočenih žemelj, peteršilja, popra in začimb.


OCVRT PIŠČANEC Z ROV
Gostilna Pirc v vasi Rova pri Domžalah, se ponaša s 117 letno tradicijo in slovi po izvrstnih ocvrtih piščancih

LENČKOVE KREMNE REZINE
Kremne rezine ali kremšnite so v Sloveniji zelo priljubljena in razširjena sladica, vendar z zelo različno stopnjo kakovosti. Znana domžalska slaščičarna Lenček pripravlja svoje hišne rezine, ki imajo velik sloves. Lenčkova kremna rezina je 15 let starejša od blejske, saj jih izdelujejo že od leta 1938, po lastnem originalnem receptu.

PIVO ADAM RAVBAR
Na Rodici pri Domžalah deluje od leta 1991 zasebna pivovarna in pivnica Adam Ravbar, kjer varijo pivo po izvirnem češkem receptu. Ime pivnice in pivovarne je povzeto po graščaku z gradu Krumperk, ki je zaslovel z zmago na Turki v bitki pri Sisku.

Lokacija
Lokacija
Domžale
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je Prešernov stric služboval na Goričici kot duhovnik med letoma 1824 in 1837?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram