Sprehod ob Rači

Izpostavljeno:

prijeten sprehod ob potoku iz Domžal do Doba

V Domžalah pri Knezovih skalah se potok Rača izliva v reko Kamniško Bistrico. Nekoč je bilo prav na tem mestu urejeno kopališče, kjer so se ob lepih dneh v reki hladili Domžalčani. Leta 2016 je Občina Domžale ob Rači uredila pešpot, ki vas pripelje do Doba. Pešpot je dolga malo več kot 2 km.

Pot pa lahko nadaljujete tudi po manj urejeni poti vse do vasi Krtina na meji z občino Moravče. Rača namreč tudi izvira v dveh krakih v okolici Moravč - poimenovani sta Rudniška Rača (Rudnik pri Moravčah) in Češnjiška Rača (Češnjice pri Moravčah). Sicer pa ima Rača pestro porečje - Želodnik, Rovščica, Radomlja.

Na začetku poti boste našli prijeten piknik prostor pod Šumberkom, kjer ste vabljeni, da uživate v zeleni naravi sredi Domžal. Prostor je na severni strani, tako da je idealen v vročih poletnih dneh, ko iščemo ohladitev. Urejene so tudi stopnice - vse do Rače, ki vam omogočajo, da ohladite stopala ali okopate vašega kosmatinčka. Vendar morate biti pazljivi, saj je vodotok izjemno hiter. Pot nadaljujete proti vzhodu, kjer so pod cestami urejeni podhodi ter omogočajo varen prehod, tudi če ste na kolesu in z otroki. Ker je bila pot narejena pred kratkim, se Domžalčani še vedno zadržujejo ob Kamniški Bistrici in boste lahko tukaj uživali v samoti. Vendar verjetno ne bo več dolgo tako, saj je pot resnično prijetna.

Prispeli boste do parka pri Močilniku, kjer se ustavite in si oglejte spomenik ob slovenski osamosvojitvi in učni čebelnjak. Potelovadite lahko na fitnes napravah in preberete knjigo iz knjigobežnice. Vabljeni tudi, da se podate čez mostiček in si ogledate čudovito cerkev svetega Martina v Dobu. Ste vedeli, da je krstilnica v cerkvi del Plečnikove zapuščine v občini Domžale?

Če želite pot nadaljevati, pojdite levo od učnega čebenjaka. Ko prispete v Krtino, vam predlagamo, da v njeni okolici – v Zalogu pod Sv. Trojico obiščete Gostilno Soklič in se okrepčate. Za naslednji izlet pa vam priporočamo Pot ob Rači (Krašce – dolina potoka Rače - Sv. Andrej - Krašce), o kateri si lahko več preberete na portalu Gremo na pot.

Lokacija
Lokacija
Rača, 1233
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je po pripovedovanju J. V. Valvasorja med Homcem in Mengšem ležal samostan, ki ga je porušila voda iz jezera? Slednje naj bi se bilo odprlo nad Kamnikom pri Nevljah in preplavilo vso mengeško planjavo.
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram