Majdičev spominski park v Zgornjih Jaršah

Izpostavljeno:

kapelica podrta 1952 in novo zgrajena 1999

Na tem mestu je pred letom 1952 stala Majdičeva kapela. V prostorni kapeli (približno 3 X 2,5 m) je bilo spredaj nekaj stopnic. V kapeli je bil lesen, 117 cm visok kip žalostne Matere Božje z mrtvim Jezusom v naročju. Ko so leta 1952 kapelico podrli, so Čelendrovi (Anton Krivec) shranili kip, kovinska vrata, turn in dva okna. Čelendrova Francka Krivec je zaradi tega, ker so shranili kip in prej naštete dele prvotne kapele, izgubila službo v tovarni Induplati. Ko je imel njen brat Janez novo mašo (ok. leta 1960), se je pri njem zaposlila kot kuharica. Nato je bil kip nekaj časa v novi vaški kapelici v Srednjih Jaršah. Pobudo za obnovo Majdičeve kapele je dal Stane Cotman, Anton Košenina pa je potem po daljšem postopku le pridobil potrebno dovoljenje oziroma priglasitev gradbenih del. Leta 1999 so jo krajani s pomočjo Župnije Jarše na novo zgradili. Kapelica je približna kopija originalne kapele, saj točnih izmer in slik ni bilo. Kip je restavriral akademski slikar in restavrator Jože Tonig.

Ob 100-letnici javnega šolstva v Jaršah so poleg nje zgradili spominski park z doprsnim kipom Petra Majdiča, ki je delo kiparja Miha Kača iz Bistričice pri Stahovici. Poleg kipa je drog za slovensko zastavo, dve klopci in tri lipe. Zasnovo za spominski park je izdelala arhitekta Ana Kešnar z Miševe ulice na Rodici.

Viri:

Anja Mihelič, Klavdija Slapar: Prispevek k zgodovini Majdičeve družine v Zgornjih Jaršah, 2006,
Stane Stražar: Ob bregovih Bistrice, Radomlje, 1988.
Vilma Vrtačnik Merčun, osebni arhiv.

Lokacija
Lokacija
Kapelica, 1235 Zgornje Jarše
Čas
Delovni čas
Vedno odprto
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je bil nekoč za stobovskim gasilskim domom temno zeleni bajer, imenovan Stobovšak, v kateri je v poletnih mesecih čofotala stobovska mladež in v katerem so perice prale perilo svojih družin?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram