Pot na Križentaver, domžalski Aljažev stolp

Izpostavljeno:

miniaturni Aljažev stolp

Veliki vrh nad Ihanom (419 metrov nadmorske višine), ki ga domačini imenujejo tudi Križentaver, je priljubljena točka Ihancev. Hrib stoji nad Prelogom in Ihanom ter je oblegan predvsem v poletnih mesecih, ko se v gozdu lahko vsaj malce ohladimo. Domačini so na vrhu postavili nekaj klopi, ptičjo hišico in orodje za razgibavanje. Do vrha vodi več poti, ki pa niso zahtevne in tudi bolj kratke (15 - 30 minut). Vsekakor se je zelo zanimivo sprehajati po gozdu, le paziti moramo, da se ne izgubimo, saj je poti res veliko. Če pa pridemo na napačni strani dol, pa nič hudega - bomo še bolj spoznali naše lepe kraje. Na vrhu stoji tudi miniaturni Aljažev stolp, v katerem je vpisna knjiga.

Na vrh se lahko povzpnemo od Skakalnice Ihan ob AC - izvoz Domžale. Ena pot vodi s Krumperka, najbolje označene in uhojene pa so poti s Tabora pri Ihanu. Prizadevni člani domačega turističnega društva vsako leto organizirajo tekaško tekmovanje na Veliki vrh. Tukaj pa lahko preberete zanimiv zapis, kaj vse najdete na poti in kako markacisti označujejo poti, po katerih se potem mi varno sprehajamo.Ste vedeli
… da je hrošček Simon maskota Domžal? Pred več kot sto leti je namreč Simon Robič v okolici Doba našel novo vrsto hrošča.
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram