Lisičkina gozdna učna pot Šumberk

Izpostavljeno:

Lisičkina pot - tematska učna pot; trim steza; zelena pljuča mesta Domžale

Večni čuvar sotočja Kamniške Bistrice in Rače, zeleni plašč, ki zastira Domžale pred avtocesto, kraj, kjer utrujene noge in šumeča glava najdejo novo voljo do življenja, kjer se morda prvič srečata dva pogleda in dotakneta dve roki, kjer so izrečene prve zaupne besede, kjer je dovoljeno odložiti na dišeča gozdna tla samo tisto navlako, ki se nakopiči v glavah in dušah. Šumberk je zaključek obsežnega gozdnega grebena, ki se vleče prek južnega obronka Moravške kotline. Leži na levem bregu osrednjega dela Kamniško - bistriške ravnine. Kopasto pobočje z dvema glavnima vrhovoma tvorijo apnenci, karbonski skrilavci in peščenjaki, na katerih so se razvila rodovitna rjava karbonatna in silikatna tla.

Naš zeleni hrib (385 metrov nadmorske višine) vas vabi, da ga čim večkrat obiščete, da se pod vejami njegovih dreves odpočijete od vsakodnevnih tegob in hitenja skozi sodobno življenje. Vabi vas, da poduhate cvetje, da se ustavite ob hrastih, lipah, javorjih, iglavcih ter ob škratovem drevesu pomislite na otroštvo, na pravljične večere... Prisluhnite tišini, prepustite se vetru ter občudujte gozdne prebivalce, ki so tod našli svoja prebivališča in zatočišča.
Na vrhu Šumberka je razgledna točka, od koder se razprostira čudovit pogled na mesto in bližnja naselja. Ponuja se možnost za prijetna srečanja, počitek in rekreacijo, ki jo že vrsto let ponuja urejena Trim steza.

Lisičkina gozdna učna pot Šumberk

Na potep po gozdni učni poti po Šumberku vas bo popeljala lisička. Srečali jo boste na tablah, ki so postavljene na vsaki učni točki, od koder vam bo lisička pokazala pot naprej. V pomoč vam bo vodnik po Gozdni učni poti Šumberk, ki je namenjen spoznavanju narave na območju naše občine. Prinaša vrsto informacij o raznolikosti narave na Šumberku, ki jo lahko spremljamo skozi vse letne čase.

Domžalski otroci zaidejo sem s svojimi učiteljicami ali vzgojiteljicami, da pogledajo v največjo odprto knjigo, ki pripoveduje:

 • o gozdnih tleh, kjer se zgodba o gozdu sploh začne,
 • kakšni so in kako se imenujejo najpomembnejši prebivalci gozda,
 • kako si človek po svoje predstavlja gozd,
 • kako veliko je zeleno ogrinjalo gozda, ki daje človeškim bivališčem varnost in udobje,
 • kje se skrivajo čudežna bitja, drugačna od nas, pa naj vanje verjamemo ali ne,
 • o skrivnostnih kraških tleh,
 • o tem, katera drevesa se najraje družijo in zakaj,
 • o življenju drevesa od male kali do orjaško neme mogočnosti,
 • o drevesnih nadlogah, ki sploh niso nadloge, ampak del večnega kroga življenja,
 • o, …Viri:
 • Saša Roškar in Igor Kuzmič, 2006. Mesto Domžale : sprehod skozi prostor in čas.
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je železnica od Ljubljane do Kamnika stekla v letu 1891?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram