Poučna pot Blata Mlake

Izpostavljeno:

Želite spoznati svet ob ribniku Črnelo, se poučiti o življenju v blati in se naužiti svežega zraka ter lepot zelene narave?

Desno od ceste med Radomljami in Rovami, kjer gozd prevladuje nad gosto poseljeno in intenzivno obdelano pokrajino, se razprostira močvirni svet Blat in Mlak. Na območju poplavnega gozda črne jelše, prepletenega z zaraščajočimi se mokrotnimi travniki in ostanki poplavnih dobovih gozdov, ki leži le nekaj višinskih metrov nižje od okoliške ravnice, piše svojo zgodbo potok Rovščica…

Dober kilometer in pol dolga uhojena steza vas bo od ribiške koče ob ribniku Črnelo popeljala mimo poplavnega jelševega loga do njene struge. Ob poti lahko opazujete, kako tesno je voda povezana z živim svetom in kako soustvarja njegovo podobo. Pozimi nam pričara sliko pokrajine, vklenjene v led, spomladi spremeni poplavljene predele v cvetoče poljane zvončkov, dišeče po čemažu, poleti v pestro gosto zelenje polno komarjev. Nekaj metrov višje vstopite v bukov in borov gozd, ki nosita močan pečat človekovega naprezanja po prilagajanju okolja le sebi v prid ter korist. V bližnji okolici opazimo sledove opekarništva. Pot se skleni pri ribniku Črnelo, v katerem si še dandanes vzgajamo priboljške in iščemo vsakodnevni oddih.

Blatta (danes Blata) je ledinsko ime za nekdaj enega večjih travnikov v okolici Radomelj, katerega predel južno od vasi Rova so domačini kasneje poimenovali tudi Mlake. Vabimo vas na obisk v gozd na Dobravah in k potoku Rovščica, kjer bomo vsak trenutek drugače občudovali zgodbo o Blatah in Mlakah.

Preko povezave lahko dostopate do vodnika Poučna okoljska pot Blata Mlake pri Radomljah.

O vodenih ogledih po poučni poti Blata Mlake se lahko pozanimate na spodnji povezavi: http://www.terraanima.si/

Lokacija
Lokacija
Ribnik Črnelo, 1235 Radomlje
Čas
Delovni čas
Vsak dan.
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da slamnik najdete tudi na freskah, ki jih je v grobeljski cerkvi sv. Mohorja in Fortunata upodobil Franc Jelovšek?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram