Zelena os regije

Izpostavljeno:

reka, ki povezuje. Prostor zadovoljnih ljudi.

Čeprav se Kamniška Bistrica vije po najbolj poseljenem delu Slovenije in je bila njena struga že velikokrat »urejena« (regulirana in vsakič bolj utesnjena), lahko ob njeni strugi še vedno doživimo modro zeleno spogledovanje z nebom, skrivnostnost šelestenja obrežnega zelenja in občasno divjost vodnega toka. Vse to pa so fantastična doživetja, ki jih skupaj z različnimi rekreacijskimi, kulturnimi in vzgojno-izobraževalnimi programi lahko v sebi združuje reka s svojim obvodnim zelenim pasom kot zelena os regije.

Voda in vodne površine so ena najbolj privlačnih točk pasivne rekreacije (opazovanje vode, posedanje in sprehodi ob vodi), ki privlačijo ljudi vseh starosti (otroke in odrasle). Reka Kamniška Bistrica in obrečni prostor pa sta izreden prostor, ki ga Občina Domžale že več let ureja za rekreativne namene. Kamniška Bistrica predstavlja hrbtenico zasnove zelenih rekreativnih površin regije, ki povezuje občine Domžale, Kamnik in Dol pri Ljubljani. Od leta 2016 v mesecu juniju poteka dogodek Pohod ob reki, ki povezuje. Organizirata ga Zavod za šport in rekreacijo Domžale ter Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik. Dogodek promovira povezovanje med občinami in spodbuja za nadaljnje urejanje poti. Naša vizija je, da se bomo nekoč lahko sprehodili od izvira do izliva.

Hkrati pa Kamniška Bistrica s svojimi enajstimi, še delujočimi mlinščicami predstavlja svojevrstno, neraziskano in premalo poznano tehnično dediščino, ki bi skupaj s številnimi vodosilnimi napravami lahko pomenila pomemben spomenik tehnične dediščine, ki mu verjetno ni enakega na območju JV Evrope.

Lokacija
Lokacija
reka Kamniška Bistrica
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je po pripovedovanju J. V. Valvasorja med Homcem in Mengšem ležal samostan, ki ga je porušila voda iz jezera? Slednje naj bi se bilo odprlo nad Kamnikom pri Nevljah in preplavilo vso mengeško planjavo.
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram