Homec

Izpostavljeno:

močan tabor je stal v obrambi pred Turki

Homec je značilna obcestna vas, ki je nastala v skladu z običajno zemljiško razdelitvijo na delce. Hiše so postavljene s končno ali podolžno stranjo proti osrednji vaški cesti, ki je pravokotna - tako na mer Kamniške Bistrice, kot na smer ceste med Domžalami in Kamnikom. Vas Homec je dobila ime po značilnem holmu ali homcu, ki se s svojo stožčasto obliko in pijazno cerkvijo na vrhu dviga iznad ravnine na 394 metrom nad morjem.
V času turških vpadov je na Homcu stal močan tabor. Sedanji zvonik, ki stoji samostojno ob cerkvi, je služil za obrambni stolp.

Naselje Homec leži v severnem delu občine in skupaj z naseljem Nožice tvori Krajevno skupnost Homec - Nožice, ki meji na kamniško občino. Značilnost Homca je osamljen hrib sredi polja, kjer stoji župnijska cerkev Marijinega rojstva. Naselje leži med reko Kamniško Bistrico in železniško progo Ljubljana – Kamnik.

Homški grad je nekdaj najbrž stal na hribu, kjer je sedaj cerkev, ali pa v njeni neposredni okolici. Bil je osrednji del tabora, kar kaže tudi to, da v pritličju ni imel vhoda. Po nekaterih ugotovitvah naj bi bil vhod 4,75 m nad tlemi. V stolp so prišli po leseni lestvi, ki so jo lahko dvignili, če je grozila nevarnost.
Na zahodnem predelu hriba, ki ga domačini imenujejo tudi Pikel, so bili še pred desetletji vidni ostanki kleti nekdanjega Škrpinovega gradu. Homške graščake najdemo tudi v pisanih virih. Homec je prvič omenjen pred 774 leti - kot Chvlniz.

Viri:
  • Primož Hieng, 2011. Domžale: med nebom in zemljo.
  • Domžalec.si
Lokacija
Lokacija
Homec, 1235 Radomlje
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je hrošček Simon maskota Domžal? Pred več kot sto leti je namreč Simon Robič v okolici Doba našel novo vrsto hrošča.
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram