Učna pot ob Homški Mlinščici

Izpostavljeno:

Na 3 km dolgi poti ob Homški Mlinšici, ki so jo naši predniki izkopali pred več kot 340 leti, boste videli: 4 mline, 3 male elektrarne, žago in kovačijo.

Ob Kamniški Bistrici je v preteklosti teklo 11 mlinščic, med njimi je bila tudi Homška mlinščica, ki še danes teče skozi naselja Zgornje, Srednje in Spodnje Jarše ter Rodica. Vzporedno z njo, le na levi strani struge Kamniške Bistrice, teče Radomeljska mlinščica. Homško mlinščico so naši predniki izkopali pred več kot 340 leti, saj najstarejši pisni vir sega v leto 1674. Če pa je bila zgrajena v enakem času kot Radomeljska mlinščica, je bilo to že veliko prej, saj je bil mlin v Radomljah je v dokumentih prvič omenjen že leta 1404. Leta 1899 so vsi takratni uporabniki vodne moči Homške mlinščice ustanovili Vodno zadrugo ob desnoobrežni Mlinščici, ki je natančno urejala pravice in dolžnosti uporabnikov vode (delovala je do leta 1962).

Homška mlinščica je iz Kamniške Bistrice speljana za Homškim hribom in se po 10 kilometrih toka pri Mali Loki vanjo spet izlije. Leta 1899 je gnala 27 vodnih naprav, od teh najmanj 16 mlinov, šest žag in dve kovačiji. Vodne naprave so stale ob njeni strugi približno na vsakih 250 metrov (padec 1,6 m). Danes so nekdanje vodne naprave opuščene, voda pa poganja nekaj malih vodnih elektrarn, ki proizvajajo električno energijo za lastne potrebe ali pa jo oddajajo v električno omrežje. V srednjem delu njene struge, na območju Jarš in Rodice, kjer je na razdalji kilometra in pol še pred 60-imi leti obratovalo sedem mlinov, dve žagi in ena kovačija, smo speljali našo Učno pot ob Mlinščici. Na učni poti doživimo utrip živahnosti Mlinščice in Kamniške Bistrice, opazujemo številne sledove nekdanje izrabe Mlinščice in spoznamo izrabo njene vodne moči danes.

Učna pot je krožno speljana z začetkom in koncem pred OŠ Rodica. Dolga je tri kilometre; da pa jo prehodimo in si ogledamo zanimivosti ob njej, potrebujemo dve do tri ure časa. Ogledamo si lahko most čez Kamniško Bistrico, sotočje Pšate in Mlinščice, Osolinov mlin, Kraljev mlin, Juhantovo kovačijo, Bedenikov mlin, Slabičevo malo vodno elektrarno, Klemenčevo malo pretočno elektrarno, Trnavčev mlin in žago ter Dolganovo malo vodno elektrarno.

O samih tablah in poti si lahko več preberete na spletni strani OŠ Rodica. Želimo vam prijeten sprehod po Učni poti ob Mlinščici.

In še zanimivost... Turistično društvo Jarše - Rodica vsako leto organizira prikaz pranja perila v Mlinščici, kot so to počele naše babice.

Lokacija
Lokacija
Kettejeva cesta 13, 1230 Domžale
Kontakt
Kontakt

Za več informacij o poučni poti in vodenje po poti se obrnite na TIC Domžale.

Čas
Delovni čas
Vsak dan.
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da so domžalske slamnike nosili v evropskih mestih (London, Paris, Dunaj...) in tudi čez lužo?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram