Radomlje

Izpostavljeno:

Rado melje?

Radomlje so primer sklenjene vasi, nastale ob potoku. Po nekaterih pričevanjih ime Radomlje izvira iz staroslovanskega osebnega imena Radom. Po drugih pričevanjih pa ime izhaja iz fraze »rado melje«, saj že vse od 15. stoletja v vasi potoki poganjajo vodne mline za mletje moke. Še vedno si lahko ogledamo ostanke dveh, Kovačkovega in Jašovčevega mlina, za nadaljevanje mlinarske dediščine pa še vedno skrbi Kraljev mlin.
V Radomljah si lahko ogledamo cerkev sv. Marjete, v kateri so freske neznanih avtorjev iz 15. in 17. stoletja, pred cerkvijo pa več kot 200 let stara mogočna lipa, ki spada v dendrološko dediščino Slovenije.
Arboretum Volčji potok, do katerega se lahko iz Domžal ali Kamnika odpravite tudi peš ali s kolesom po široki makadamski poti ob Kamniški Bistrici, se nahaja le streljaj od središča Radomelj.
Na vzhodu Radomelj je mogoče doživeti naravno in kulturno dediščino v naravi ali ob obisku Poučne okoljske poti Blata - Mlake. V okolici je tudi pestra ponudba za ljubitelje jahalnega športa.
Med Radomljami in Volčjim Potokom se kot podaljšek kraja ob Hujskem potoku razprostira vas Hudo. ki je v listinah prvič omenjena že leta 1428. V njej so imeli posest tudi Celjski grofje.Viri:
  • TD Radomlje: Doživi Radomlje.
  • Primož Hieng, 2011. Domžale: med nebom in zemljo.

Lokacija
Lokacija
1235 Radomlje
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je dob vrsta hrasta in je kraj Dob poimenovan po njem?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram