Čebelarsko društvo Domžale - Domžalski apiterapevtski čebelnjak

Čebelarstvo ima v naših krajih že zelo dolgo, skoraj 100- letno tradicijo. Praznovanje 100 letnice bo potekalo v letu 2019. Nekoč so znanja in veščine prehajale iz roda v rod. V vsaki vasi je bil vsaj en čebelar, ki je svojo ljubezen do čebel, znanje in veščine prenašal na svojce. Praviloma je čebelnjak po čebelarjevi smrti prešel v last enega od potomcev in tako so bile čebele pri domačiji prisotne več generacij. Nekaj takšnih rodbin je še v naši okolici. Sedaj pa se pogosto dogaja, da se posameznik brez rodbinske tradicije preprosto odloči, da bo začel čebelariti, ker ima rad naravo, ker ga zanimajo čebele ter bi rad zase in svojo družino zdrave čebelje pridelke.

Čebelarsko društvo Domžale združuje preko 100 čebelarjev iz Domžal in okolice. Društvo vodijo izkušeni čebelarji, ki so tudi mentorji, predvsem pa znajo povezovati ljudi. V društvu je veliko izkušenih čebelarjev z zelo dolgim čebelarskim stažem, kot tudi začetniki, ki s pomočjo mentorja šele odkrivajo skrivnosten svet čebel. Veseli smo vsakega novega člana, pa tudi tistega, ki sicer ne čebelari, ima pa rad čebele in naravo.

Čebelarji skrbimo za izboljšanje naravnega okolja. V ta namen se izobražujemo na strokovnem, tehnološkem in društvenem nivoju, s čimer zagotavljamo našemu okolju, širši javnosti in svojim članom zdrave čebelje družine, ki pomembno vplivajo na dobro opraševanje cvetočih rastlin in s tem na zdravo okolje našega kraja. Vpliv čebel na naše okolje je izjemnega pomena, zato je dejavnost, ki jo izvajamo čebelarji, posebnega družbenega pomena. Več dobrega opraševanja namreč pomeni tudi več rastlin, več hrane in ne nazadnje tudi več čebeljih pridelkov.

Naše delo ni zaprto le v društvo, saj se na različne načine vključujemo v družbeno življenje. Organiziramo dneve odprtih vrat, okrogle mize s čebelarsko tematiko, sodelujemo z vrtci in kot mentorji vodimo čebelarske krožke v šolah, pomagamo pri organizaciji tradicionalnega slovenskega zajtrka, udeležujemo se krajevnih in občinskih praznikov in organiziramo strokovne ekskurzije. Trenutno so naši napori usmerjeni v izgradnjo društvenega čebelnjaka in čebelarske učne poti ob Kamniški Bistrici ter v izvajanje izobraževalnih programov za naše članstvo.

Domžalski Apiterapevtski čebelnjak

Slovenci smo znani po tem, da ljubimo čebele. Posebnost naše krajine je čebelnjak – čebelja hiša, v kateri so slovenski panji, ki so zloženi en ob drugem ter v več vrstah. Čebelnjak čebelarskega društva Domžale pa je še nadgrajen. Namenjen je druženju čebelarjev, šolarjev, lokalnim prebivalcem in turističnim skupinam ter izobraževanju o čebelah in apiterapiji. V našem apiterapevtskem čebelnjaku se izvaja terapija z vdihavanjem panjskega zraka, ležanje na postelji v kateri živijo čebele in proizvajajo zdravilno vibracijo. Ob brenčanju čebel izvajamo razstrupljevalno masažo s cvetličnim medom, najbolj pomembno pa je to, da nudimo svetovanje o uporabi vseh čebeljih pridelkov z namenom izboljšanja našega zdravja. Apiterapija, tudi apimedicina, je zelo stara zdravilska tehnika, saj obstaja že odkar je človek prvič stopil v stik z medonosno čebelo. Vabljeni v svet čebel in novega – starega znanja o čebeljih pridelkih.

Če še ne veste, čebelarski pozdrav je: NAJ MEDI!


Viri:

Čebelarsko društvo Domžale

Kontakt
Kontakt

E: cebelar.andrej@gmail.com

T: +386 (0)41 626 741

Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je občina Domžale 7. največja slovenska občina?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram