Sprehod po Plečnikovi dediščini v Domžalah

Izpostavljeno:

Vabljeni na razstavo v Menačenkovo domačijo med 21. novembrom in 20. decembrom. Na dan odprtja razstave je ogled brezplačen!

Program aktivnosti v muzejski hiši Menačenkova domačija se pridružuje ostali bogati ponudbi dogodkov v organizaciji Kulturnega doma Franca Bernika Domžale. V tokratni razstavi se bomo posvetili zapuščini Jožeta Plečnika, priznanega slovenskega arhitekta, ter njegovem delu v Domžalah in okolici.

Slovenija v letu 2017 zaznamuje 60. obletnico smrti in 145. obletnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, ki je s Tromostovjem, Narodno in univerzitetno knjižnico ter pokopališčem Žale ključno oblikoval podobo Ljubljane. V njegovem obsežnem opusu del lahko s ponosom pokažemo nekaj njegove zapuščine tudi v Domžalah in okolici. Na razstavi se bomo »sprehodili« po pomnikih, ki se povezujejo z njegovim imenom oz. delom njegovih učencev: kor v cerkvi Marije Vnebozete na Goričici, Vrečarjev portal v Kolodvorski ulici, Končanov nagrobnik na domžalskem pokopališču, Zajčevo znamenje v Češminovem parku, Bolharjev hišni vhod v Usnjarski ulici, krstilnica in prižnica v cerkvi sv. Martina v Dobu in Pirnatova hiša na Homcu. V Domžalah je sodeloval predvsem z županom in mizarskim mojstrom Janezom Vrečarjem in ključavničarjem Francem Končanom ter njegovim sinom.


Viri:

Menačenkova domačija

Lokacija
Lokacija
Menačenkova domačija, Cankarjeva 9, Domžale
Kontakt
Kontakt

Spletna stran dogodka
E: menacenk@kd-domzale.si
T: 01 / 722 50 50.

Čas
Delovni čas
TOR - PET: 10h - 12h
TOR - PET: 17h - 19h
SOB: 10h - 12h
Za skupine po predhodnem dogovoru.
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je hrošček Simon maskota Domžal? Pred več kot sto leti je namreč Simon Robič v okolici Doba našel novo vrsto hrošča.
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram