Perišča ob Mlinščici

Vaška perišča ob Mlinščici so bila v uporabi do uvedbe pralnih strojev v 60-ih letih 20. stoletja. Večinoma so bila v bližini nekdanjih mlinov in žag. Zgrajena so bila iz dveh do treh stopnic, dolgih od enega do treh metrov. Spodnja stopnica, tik ob vodi, je bila širša. Na njej so stale perice in prale perilo v vodi, v katero so postavile perilnik. Večinoma so bila perišča in stopnice na obrežju betonirana, razen na dveh mestih, kjer so bila na lesenem podestu. Najbolje sta ohranjeni dve perišči: pri Osolinovem mlinu in pri nekdanji Šmonovi žagi na Rodici.

Perišče pri Osolinovem mlinu je zaraslo, a še dobro vidno. Perišče pri nekdanji Šmonovi žagi je manjše in betonirano. Nahaja se poleg današnje Dolganove elektrarne.Viri:
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da so bile po pričevanju Janeza Veiderja, umetnostnega zgodovinarja iz Mengša, Groblje že od nekdaj privlačna točka za domačine in tujce? Nekdaj se je v grobeljskem gradu zbirala imenitna gospoda, sredi 18.stoletja pa so začele prihajati velike množice romarjev v grobeljsko cerkev k oltarju svete Notburge.
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram