Plečnikova dediščina v Domžalah

Izpostavljeno:

Plečnikova dediščina se skriva tudi v naših krajih.

Arhitekt Jože Plečnik (1872 - 1957) je bil umetnik, ki je ustvarjal do svojega zadnjega dne. Iz njegovih skic in zabeležk so še po smrti oblikovali svečnike, kapele, krstilnice. Marljivost je ustvarjalec podedoval po materi in očetu, ki je imel v Ljubljani mizarsko delavnico. Znanje je nadgradil s šolanjem v Gradcu in na Dunaju. Med obema vojnama se je vrnil v domačo Ljubljano in postal vodilni profesor na Šoli za arhitekturo. Plečnik je ob velikih nalogah med Prago in Ljubljano vedno ostal blizu posameznikom, ki so skušali v svoje okolje dodati lepoto v stolu, sveči ali preprosti stavbi. Ni le avtor Narodne in univerzitetne knjižnice, bežigrajskega stadiona, Žal in javnih prostorov v Ljubljani. Delal je po vsej Sloveniji in tedanji Jugoslaviji, oblikoval drobna darila, knjižno opremo in urbanistične načrte. »Zanj ni bila nobena naloga majhna, nepomembna,« je v uvodniku knjižice Plečnik na Domžalskem in Kamniškem zapisal Gojko Zupan.

Tudi v Domžalah in okolici tako najdemo njegova dela, ki pa jih je predvsem delal za prijatelje. Predlagamo vam, da se na lep sončni dan s kolesom odpravite po Plečnikovi dediščini v Domžalah, nato pa morda dan celo zaključite v Kamniški Bistrici, kjer med gorami kraljuje Lovska koča kralja Aleksandra. Začetek Plečnikovega delovanja na domžalskem območju je brez dvoma mogoče datirati v leto 1947, ko je Jože Plečnik ljubljanskemu pasarskemu mojstru in prijatelju Alojzu Pirnatu začel načrtovati hišo na Homcu. Zgodnejši datumi ostajajo le pri domnevah, za katere ni pravih dokazov. Plečnik je na Domžalskem sodeloval predvsem z županom, mizarskim mojstrom, podobarjem, rezbarjem in rastavratorjem, Janezom Vrečarjem, ključavničarjem Francem Končanom in njegovim sinom. Njihov poslovni odnos so prepletale tudi osebne vezi. Končan se je namreč po smrti prve žene Frančiške Končan poročil s Cilko Pirnat, sestro pasarja Alojza Pirnata iz Ljubljane.

Popotovanje po Plečnikovi zapuščini na Domžalskem

Pot začnite na Kolodvorski ulici v središču Domžal, kjer si lahko ogledate Vrečarjevo hišo. Nadaljujete v domžalski cerkvi Marijinega vnebovzetja in na domžalskem pokopališču, nato pri Bolharjevi hiši na Usnjarski in pri Zajčevem znamenju ob Ljubljanski cesti. Če ste utrujeni, se tukaj lahko ustavite v Gostišču Juvan ali kavnem paviljonu v Češminovem parku. Ko se okrepčate, pot nadaljujete v Dobu, kjer si ogledate Župnijsko cerkev svetega Martina, v kateri je po Plečnikovih načrtih izdelana kristilnica. Zatem vas pa čaka malce daljši kos poti, saj morate priti na Homec. Predlagamo vam, da kolesarite ob Kamniški Bistrici in uživate v zeleni naravi s pogledom na Kamniško - Savinjske Alpe. Na Homcu na hribu stoji Pirnatova vila, ki nudi izjemen razgled. Izlet lahko zaključite v Gostilni Repanšek, če pa imate še dovolj moči, pa nadaljujte pot v Kamnik ob Kamniški Bistrici, kjer se skrivajo še mnogi Plečnikovi zakladi.


"

Viri:

Maja Avguštin, 2010. Plečnik na Domžalskem in Kamniškem.

Lokacija
Lokacija
1230 Domžale
Kontakt
Kontakt

Za več informacij o poti se obrnite na TIC Domžale.

Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je bilo nekoč, predvsem v 19. stoletju, v Ihanu več delujočih kamnolomov in skrilolomov? S pridobivanjem in obdelavo »Ihanskega marmorja« se je preživljal dobršen del prebivalstva.
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram