Menačenkova domačija

Izpostavljeno:

muzejska hiša

Menačenkova domačija je razmeroma nov prostor domžalske kulturne dediščine. Po odkupu Občine Domžale leta 2003 je bila obnovljena in preurejena v muzej s primarno nalogo prikazovanja bogate obrtniške tradicije Domžal. Do konca leta 2010 je bilo upravljanje domačije zaupano Društvu narodnih noš Domžale, od leta 2011 dalje pa deluje pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika Domžale.

Hiša je bila zgrajena na prehodu iz 19. v 20. stoletje kot bivališče in delavnica krojaške družine. Bogato opremljena s pohištvom, orodjem, oblačili in ostalimi predmeti je avtentičen prikaz nekdanje podobe hiše in življenja kmečko-obrtniške družine Ahčin. Bivalni del hiše je namenjen etnografski zbirki, v gospodarskem delu pa so urejeni razstavni prostori. Na podstrešju se nahaja nova stalna postavitev umetniških del kiparja Franceta Ahčina. Počitku je namenjen zunanji zeliščni vrt.

Obnovljena Menačenkova domačija nam pripoveduje zgodbo o družini, v kateri so delovale vsaj tri generacije krojačev. Leta 1898 jo je zgradil krojač Janez Ahčin na mestu stare domačije, ki je nekaj let pred tem pogorela. Da so novo hišo sploh lahko postavili, je odšel za nekaj let na delo v Ameriko. Leta 1918 se je poročil z ženo Marijo in imela sta devet otrok. Krojaška obrt ni bila dovolj velik vir za preživetje, zato si je družina pomagala z obdelovanjem zemlje ter vzrejo živali.

Iz krojaške družine Ahčinovih so izšli tudi posamezniki, ki so zaznamovali politično, humanistično in umetniško življenje svojega časa. Dva sinova sta postala duhovnika in bila posvečena isti dan 16.07.1921. Žiga je postal frančiškanski duhovnik in je deloval v Kamniku in Brežicah, Ivan pa je nekaj let kasneje tudi doktoriral iz teologije. France je bil priznani akademski kipar, ki se je šolal v Italiji. Po vojni je odšel v Argentino in tam odprl tovarno umetniške keramike. Svojo zbirko umetniških del je ob koncu življenjske poti podaril Občini Domžale. Očetovo obrt je nasledil Franc Ahčin, ki je kot krojač delal do svoje smrti leta 1956.

Program aktivnosti v Menačenkovi domačiji se pridružuje ostali bogati ponudbi dogodkov v organizaciji Kulturnega doma Franca Bernika Domžale. Z izoblikovanim konceptom ter v povezavi z lokalno in nacionalno kulturnozgodovinsko dediščino temelji na različnih vsebinsko povezanih dogodkih: razstave, likovni natečaji, večeri ljudskega pripovedništva, ustvarjalne ter rokodelske delavnice itd.

Program je namenjen vsem generacijam ljudi, saj z njim obujamo preteklost, predstavljamo ter ohranjamo ljudsko izročilo in umetnost, posredujemo vedenja o najrazličnejših oblikah dediščine lokalne skupnosti, poučujemo ter ustvarjamo. Mlajšim udeležencem ponujamo tudi pedagoški program, preko katerega spoznavajo življenje in zgodbe prednikov ter jih primerjajo s sedanjostjo. Na tak način (s)oblikujejo zavest pripadnosti nacionalnemu ter lokalnemu okolju in tradiciji.


Viri:
  • KD Franca Bernika, Domžale
  • Saša Roškar in Igor Kuzmič, 2006. Mesto Domžale : sprehod skozi prostor in čas.
Lokacija
Lokacija
Cankarjeva 9, 1230 Domžale
Kontakt
Kontakt

http://www.kd-domzale.si/menacenkova-domacija.html
Facebook
E: menacenk@kd-domzale.si
T: +386 (0)1 722 50 50

Čas
Delovni čas
TOR - PET: 10h - 12h in 17h - 19h
SOB: 10h - 12h
Po dogovoru.
Vstopnina
Vstopnina
Vstopnina
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da so bile po pričevanju Janeza Veiderja, umetnostnega zgodovinarja iz Mengša, Groblje že od nekdaj privlačna točka za domačine in tujce? Nekdaj se je v grobeljskem gradu zbirala imenitna gospoda, sredi 18.stoletja pa so začele prihajati velike množice romarjev v grobeljsko cerkev k oltarju svete Notburge.
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram