Srednja trasa

Izpostavljeno:

Tabor - Oklo - Dole - Gorjuša

Pot nas iz Športnega parka Domžale vodi ob Kamniški Bistrici do Štude, kjer prečkamo reko in avtocesto ter zavijemo proti Ihanu. V središču Ihana zavijemo proti Brdu, kjer se začne cesta vse bolj vzpenjati. Na poti lahko občudujemo neokrnjeno naravo. Po 300 m na križišču zavijemo proti Oklu in se po krajšem predahu po isti poti vrnemo do križišča. Od tam zavijemo proti Sveti Trojici. Sledi kilometer dolga in zelo strma pot proti Konfinu. Dodatno se lahko peš ali, če smo le dobro pripravljeni, s kolesom povzpnemo na Murovico (743 m). Krožno pot nadaljujemo mimo Javoršice do Vrhpolja, od koder se usmerimo proti Spodjemu Tuštanju, kjer lahko tudi obiščemo tamkašnji grad, pot pa nadaljujemo čez regionalno cesto do Dol. Od tam naprej se po ravninskih poteh čez Imenje, Videm in Imovico napotimo proti Škocjanu in Poletnemu gledališču Studenec, zopet prečkamo regionalno cesto in se čez Gorjušo vrnemo na izhodišče.

Tehnični opis poti
Pot je primerna za bolj pripravljene kolesarje, saj vključuje dva težja vzpona – na Oklo in Konfin. Dodatno je mogoče osvojiti Murovico, kar priporočamo le najbolje pripravljenim, saj sta tako vzpon kot tudi spust po isti poti zelo zahtevna. Trasa je lepo urejena, poteka po asfaltu in kolovozu.

Naravne in kulturne znamenitosti ob poti (počivališča)
Cerkev sv. Kunigunde na Taboru; spomenik Oklo; Sveta Trojica; Murovica; Grad Tuštanj; Poletno gledališče Studenec; Grad Krumperk; Železna jama; Jamarski dom na Gorjuši z muzejskimi zbirkami

Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Specifikacija kolesarske poti:
Predviden čas
Predviden čas
N/a h
Dolžina poti
Dolžina poti
33 km
Višinska razlika
Višinska razlika
263 m
Težavnost
Težavnost
Srednje težka
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je po pripovedovanju J. V. Valvasorja med Homcem in Mengšem ležal samostan, ki ga je porušila voda iz jezera? Slednje naj bi se bilo odprlo nad Kamnikom pri Nevljah in preplavilo vso mengeško planjavo.
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram