Galerija Lenček

Izpostavljeno:

Unikatno oblikovanje lecta in kvašenega testa.

MARINA LENČEK , unikatna oblikovalka lecta in kvašenega testa

Medičarsko-lectarska in svečarska obrt štejeta med najstarejše obrti na Slovenskem. Gre za simbiozo dveh dejavnosti, katerima služita med in vosek. Neka listina omenja leto 1294. Medeni kruhek se je skozi stoletja razvijal vse do rdečega lecta v 19. stoletju, v Slovenski lect. Družina Stele, varuhi najstarejšega lectovega recepta, so mi predali družinsko varovano skrivnost, da nadaljujem s tradicijo.

Praznično peko na Slovenskem je zaslediti v 19. stoletju. Pekovske šole so se učile tudi okraševanja kruha s kvašenim testom. Sledila sem tudi tradiciji, navdihu preprostih ljudskih žena, ki so znale v času praznikov z okrašenim kruhom pričarati v svoje domove svečan, svet pridih. Bile so redke. Ena od njih je bila moja mama, ki mi je kot majhni deklici nezavedno in skrivnostno položila v dlani čutenje kruha.

-Sama ohranjam spomin na lectovo in praznično peko na Slovenskem ter se hkrati tudi preizkušam - tako v tehnološkem kot v ustvarjalnem izrazu. Poglejmo, kaj kruh pomeni meni in kaj se zgodi, ko se mu predam. Resnično veliko! Kruh mi je most do človeka, življenja. Obujam spomin in prepoznavam simboliko, presežno. Toliko topline, ljubezni in sebe je moč izraziti v njem! Vedno znova mi je izziv. Resnično je nedoumljiv in neosvojljiv. Kot človek. Kruh me vedno znova tudi preseneti. Z neverjetno magično močjo me pritegne in posrka vase. V močni simbiozi, v gnetenju testa, se rojeva KRUH, prežet z najsvetejšim v človeku in esenco večnega življenja. Kruh. Sveta hrana. Vse v enem. Iz nas za nas. Substanca najžlahtnejšega, materije in duha, ki se nam daje – daruje.

Podeliti kruh pomeni podeliti sebe! Je sreča, je radost in je brezpogojno sprejemanje – dajanje, iskreno zaupanje. Ne samo v času naših dedov, od nekdaj so se tega močno zavedali. Iz hiš je dišalo po kruhu. S kruhom so sprejemali bližnje in tudi na državniški ravni so najvišje predstavnike sprejemali s kruhom, ponekod tudi s soljo. Delitev – trganje kruha je pomenilo delitev blagostanja - tako posvetnega kot duhovnega. Govori o enakosti, saj gre za delitev najplemenitejšega s sebi enakimi.

Moje ustvarjanje vse to združuje in nas prijazno nagovarja, da obudimo pozabljeno Sveto opravilo, simbolno, presežno moč kruha. O tem govori tudi moja knjiga Kruh ljubezni, Biti dober kot kruh. Pomenljiv podnaslov Biti dober kot kruh, je naš rek, pozabljena modrost, ki močno kliče po spremembi, po »BITI«, saj smo se v hitenju po »imeti« dobesedno izgubili. Zgubili smo Sebe, vrednote, in posledično se zgubljamo tudi kot narod. Združimo moči in postanimo dobri kot kruh v naše skupno narodovo in tudi globalno dobro. Vednost ljubezni in miru med vsemi bitji in območji življenja, kjer nikoli več nihče ne bo kruha in ne ljubezni lačen.

Unikatno oblikovanje lecta in kvašenega testa si lahko ogledamo v galerijsko –delavniškem prostoru v Domžalah.

Del ustvarjenega nudi tudi galerijsko izložbeno okno navzven na cesto.

Nudim:
- prikazovanje okraševanja lecta,
- etnološko, simbolno vodenje po ustvarjenem,
- predstavitev knjige Kruh ljubezni, Biti dober kot kruh,
- lahko se pridružite skupini »Razumevanje sebe, naroda, sveta«, kjer govorimo o etično – moralnih vrednotah, zdravilni moči kruha, smislu življenja, samoozdravljenju sebe, naroda, meditiramo in iščemo ravnovesje vseh nas… Toplo vabljeni!

Viri:
  • Saša Roškar in Igor Kuzmič, 2006. Mesto Domžale : sprehod skozi prostor in čas.
  • Marina Lenček.
Lokacija
Lokacija
Karantanska 4, 1230 Domžale
Kontakt
Kontakt

Marina Lenček
E: marina.lencek@gmail.com
T: +386 (0)31 724 639

Čas
Delovni čas
Po dogovoru
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je bil železniški promet na poti Ljubljana – Kamnik med 1968 in 1978 trajno ukinjen ter je zgolj sreča, da takrat niso pospravili tudi tirnic?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram