Grad Črnelo

Izpostavljeno:

Grad se prvič omenja 1297.

Podobo ravnine, ki sta jo s poplavljanjem oblikovali reka Kamniška Bistrica in potok Rovščica, poživlja osamljeni "Hribarjev hrib", ki se dviguje iznad gručaste vasi Turnše. Skoraj neznaten, če se iz njega ozremo proti veličastni kulisi Kamniških Alp, pa vendar dovolj visok, da so na njem že v 13. stoletju gospodje Črnelski pozidali grad z značilnim stolpom "turnom", po kateri so poimenovali tudi vas Turnše (včasih Podturnše) - vas pod grajskim turnom.

V pisnih virih se stari grad Črnelo na Hribarjevem hribu prvič omenja 5. januarja 1297, ko so na njem gospodarili gospodje Črnelski. Za njimi pa so grad okoli dvesto led posedali znameniti grofje Lambergi, ki so takoj po prevzemu (leta 1449) grad temeljito prezidali v štirioglato stavbo z obrambnimi stolpi, kot jo prikazuje Valvazorjev bakrorez iz leta 1679. O tem priča tudi plošča z napisom: "Gradnjo je začel Žiga Lamberg leta 1449«, ki je vzidana v hodniku današnje graščine in tako predstavlja zadnji ostanek prvotnega dvora.

V 16. stoletju so grad zaradi turških vpadov in kmečkih uporov dodatno utrdili z zunanjim obzidjem, kot ga prikazujeta Valvazorjev bakrorez in Moharjev model.

Novejša graščina, ki je bila zgrajena po Valvazorjevem času (verjetno ob koncu 17. stoletja), nima posebnih arhitekturnih kvalitet. Vsaj zaenkrat še ne. Kakor pa kaže, se mu pišejo boljši časi, kot zagotavlja novi lastnik g. Janez Burica.
Lokacija
Lokacija
Turnše 39, 1233 Dob
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je bil železniški promet na poti Ljubljana – Kamnik med 1968 in 1978 trajno ukinjen ter je zgolj sreča, da takrat niso pospravili tudi tirnic?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram