Grad Črnelo

Izpostavljeno:

Grad se prvič omenja 1297.

Podobo ravnine, ki sta jo s poplavljanjem oblikovali reka Kamniška Bistrica in potok Rovščica, poživlja osamljeni "Hribarjev hrib", ki se dviguje iznad gručaste vasi Turnše. Skoraj neznaten, če se iz njega ozremo proti veličastni kulisi Kamniških Alp, pa vendar dovolj visok, da so na njem že v 13. stoletju gospodje Črnelski pozidali grad z značilnim stolpom "turnom", po kateri so poimenovali tudi vas Turnše (včasih Podturnše) - vas pod grajskim turnom.

V pisnih virih se stari grad Črnelo na Hribarjevem hribu prvič omenja 5. januarja 1297, ko so na njem gospodarili gospodje Črnelski. Za njimi pa so grad okoli dvesto led posedali znameniti grofje Lambergi, ki so takoj po prevzemu (leta 1449) grad temeljito prezidali v štirioglato stavbo z obrambnimi stolpi, kot jo prikazuje Valvazorjev bakrorez iz leta 1679. O tem priča tudi plošča z napisom: "Gradnjo je začel Žiga Lamberg leta 1449«, ki je vzidana v hodniku današnje graščine in tako predstavlja zadnji ostanek prvotnega dvora.

V 16. stoletju so grad zaradi turških vpadov in kmečkih uporov dodatno utrdili z zunanjim obzidjem, kot ga prikazujeta Valvazorjev bakrorez in Moharjev model.

Novejša graščina, ki je bila zgrajena po Valvazorjevem času (verjetno ob koncu 17. stoletja), nima posebnih arhitekturnih kvalitet. Vsaj zaenkrat še ne. Kakor pa kaže, se mu pišejo boljši časi, kot zagotavlja novi lastnik g. Janez Burica.
Lokacija
Lokacija
Turnše 39, 1233 Dob
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da se je po 15. stoletju pospešeno razvijalo prevozništvo in tovorništvo, ki je povezano tudi z brodarjenjem na reki Savi? Za nadaljnji razvoj je poskrbela nova cesta Dunaj – Trst skozi Črni graben, ki je bila zgrajena v začetku 18.stoletja po trasi stare rimske ceste.
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram