Strmoglavljenje ameriškega bombnika Liberator B-24 H

Izpostavljeno:

spomenik, ki je delo akademskega kiparja Toneta Demšarja

Na cvetno nedeljo, 2. aprila 1944, ob pol poldne je na južni strani Sv. Trojice, v Rebri pod Martinovčevim Zavrhom, strmoglavil ameriški bombnik LIBERATOR B-24 H št.41-29407. Cilj bombnega napada je bilo mesto Steyr v Gornji Avstriji. Industrijski koncern Steyr – Daimler – Puch – Werke v Steyrju je bil tako letalska industrija kot tovarne krogličnih ležajev in center za proizvodnjo ter od zaveznikov zelo iskan cilj za bombandiranje. Celotna Gornja Avstrija je šele v februarju 1944 postala vojno območje. Mesto Steyr so prvič bombandirali 23. februarja, vendar pa je bil najhujši bombni napad prav na že omenjeno cvetno nedeljo. Nazadnje so Steyr bombandirali 17. februarja 1945.

Na cvetno nedeljo je okoli poldne z južne strani v petih valih Steyr napadalo 250 bombnikov, tam pa se je branila močna protiletalska obramba. Mesto so branili tudi z umetno meglo, ki jo je zahodni veter odpihnil proti vzhodu, ki je tudi bil bombandiran, sicer bi zavezniki Steyr v celoti zravnali do tal.

Letalo Liberator B-24 H, ki je strmoglavilo pri Sv. Trojici, je bilo iz 742. eskadrilije (455. bombne skupine iz 15. letalstva) in imelo desetčlansko posadko. Vzletelo je iz baze pri mestu San Giovanni Field, Cerignola v Italiji. Nemški lovci so letalo napadli nekaj manj kot dvajset minut pred ciljem v Avstirji in ga poškodovali. Najprej so morali ustaviti motor št. 2. Letalo je upočasnilo in je izgubljalo višino, zato so zapustili formacijo, da bi se vrnili v bazo v srednji Italiji, kar pa je preprečil še en sovražnikov napad, ki je poškodoval motor št. 3. Vseh deset članov posadke je iz letala skočilo, osem v okolici Litije, dva pa blizu Sevnice. Bombnik je po nekaj desetih kilometrih strmoglavil pri Sveti Trojici. Pet članov posadke so Nemci ujeli. Prepeljali so jih v zbirno taborišče za letalce v Dulag Luft pri Frankfurtu. Ostalih pet članov se je srečalo po štirih dneh, najbrž 6. aprila 1944, ter se skupaj vrnili na zavezniško območje. Prav vseh deset članov posadke je dočakalo konec vojne in se vrnilo v ZDA.

Ob 50- letnici strmoglavljenja je ŠRD Konfin – Sv. Trojica pripravilo večjo slovesnost Nikoli več vojne, ki so se je udeležili tudi člani ameriškega veleposlaništva v RS. Slovesno so odkrili spomenik, ki je delo akademskega kiparja Toneta Demšarja. Osnovna ideja spomenika je geometrijski lik trikotne oblike, ki ponazarja trup letala. Kompozicija obeležja je obrnjena v smer poslednjega leta.

In še kot zanimivost - uradna pesem letalskega korpusa je bila Nebesne daljave: "Živimo v slavi ali padamo v plamenih, toda nič ne more ustaviti letalskega korpusa".

Viri:

Stane Stražar, 1995. Poslednji let.

Lokacija
Lokacija
Sveta Trojica, 1233 Dob
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je domžalski slamnikarski tovarnar Krizant Ladstatter leta 1882 v New Yorku ustanovil svojo tovarno slamnikarstva in tja poslal dve domžalski šivilji?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram