Oklo nad Ihanom

V februarskih dneh leta 1944 se je na Kramarjevi in Baleževi domačiji na Oklem zadrževalo okrog sto partizanov Kamniško-zasavskega odreda. Kamniško - zasavska četa je ob jutranjem svitu prispela v zaselek Oklo nad Ihanom, kjer se je skupaj s člani Okrožnega komiteja KP Slovenije za Kamnik namestila v Kramarjevi in Baleževi domačiji. Po dolgi prehojeni poti so bili utrujeni in premraženi. V jutranjem svitu 24. februarja 1944 so jih presenetili nemški okupatorji in njihovi domači sodelavci. Zagrmeli so streli, ogenj je švignil v zrak in uničeval. Večina borcev se je pognala iz hiš in hlevov, a sovražnikove krogle so pokosile vsakogar, ki jim je prišel pred oči. Po bitki je v snegu ležalo 72 ogorelih, prestreljenih, krvavih in izmaličenih zavednih fantov in mož.
V spomin na ta tragičen dogodek, do katerega je pripeljala izdaja domačih izdajalcev, vsako leto Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Občine Domžale in Krajevna organizacija ZB Ihan pri spomeniku padlim na Oklem nad Ihanom pripravita spominsko slovesnost. In kot je župan Toni Dragar povedal na slovesnosti februarja 2016: "Kjer danes vidim zelenje, je bila nekoč kri. Kjer danes svobodno stojim, so nekoč padali vojaki... Ozrem se naokoli in težko mi je pri srcu, ko pomislim, da se je tukaj končalo življenje 72 mladih slovenskih fantov in mož. Prav na tem mestu so umrle njihove sanje, njihove želje in njihovi cilji za prihodnost."

Viri:

Domžalec

Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je dimnik na parkirišču nakupovalnega središča Mercator zadnja materialna sled za največjo slamnikarsko tovarno v Domžalah?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram