Sveta Trojica

Izpostavljeno:

znan tudi kot Pusti vrh; najvišje naselje v občini

Jugovzhodno od Doba pri Domžalah stoji na vrhu hriba prijazna cerkev sv. Trojice. Ta hrib so včasih imenovali Pusti vrh. V letih 1686 do 1688 so domačini v zahvalo, da je kuga prenehala moriti, na Pustem vrhu sezidali cerkev in jo posvetili sv. Trojici, zavetnici proti tej hudi bolezni. Sčasoma so ledinsko ime Pusti vrh opustili in vas s cerkvijo poimenovali po soseskinem zavetniku sv. Trojici ali Vrh pri Sv. Trojici. Po drugi svetovni vojni se je vas imenovala Trojica, od leta 1992 pa zopet Sv. Trojica.

K Sv. Trojici spadata še zaselka Konfin in Viševek ali po domače Uševk. Konfin je posebej znan po razvalinah gradu Koprivnik ali Tovorovem gradu, kjer so že v 13. stoletju gospodarili plemenitaši Rabensbergi. Po ljudskem izročilu naj bi v utrdbi živeli roparski vitezi, ki so prežali na splavarje, ki so tovorili po Savi.
Pa še ena zanimivost: V zadnjih letih 2. svetovne vojne so jate zavezniških letal preletavale Slovenijo in eno izmed njih je po boju z nemškimi lovci strmoglavilo na vrh Sv. Trojice. Razbitine tega bombnika hrani društvo Konfin, ki ima v svojih prostorih urejeno skromno stalno zbirko. Na mestu strmoglavljenja sedaj stoji spominsko obeležje.

Pri Ostanku v Viševku je bil 2. september 1878 rojen publicist, politik, zagovornik Koroških Slovencev, pedagog in senator, dr. Valentin Rožič. Že leta 1937 so mu na rojstni hiši odkrili spominsko ploščo z reliefom, ki pa je bila uničena med vojno, ko je hiša pogorela. Ploščo so ponovno odkrili leta 1938.

Sv. Trojica je najvišje ležeče naselje v občini Domžale. S svojim prelepim razgledom na Kamniške Alpe, Ljubljansko kotlino in Mengeško polje je prenekaterim priljubljena izletniška točka, z nadmorsko višino 560 m pa tudi primeren izziv za številne ljubitelje aktivnega kolesarjenja.

Viri:
  • Sv. Trojica v občini Domžale- publikacija ŠRD Konfin
  • Stane Stražar, 1995. Poslednji let.
Lokacija
Lokacija
Sveta Trojica, 1233 Dob
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da se je Napoleonova vojska 8. septembra 1813 na Mengeškem polju spopadla z avstrijsko vojsko?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram