Žagana voda

Izpostavljeno:

Danes opuščena mlinščica, nekoč pomembna za razvoj slamnikarske industrije v Domžalah.


Pri Ihanskem mostu pod Šumberkom, na mestu današnje brvi za pešce in kolesarje, je bil konec 19. stoletja zgrajen jez, od jezu pa je bila skozi Domžale izkopana 2 kilometra dolga mlinščica, ki se je nazaj v Kamniško Bistrico stekala južno od današnje soseske Mačkovci. Imenovali so jo Žagana voda.

Žagana voda je poganjala Bertoncljev mlin in Krizantovo elektrarno, ki so ji rekli »Na centrali« in je stala na lokaciji sedanjega centra Mercator. Krizantova elektrarna je bila leta 1905 prva krajevna elektrarna. Imela je vodno turbino s 58 KM in dvema dinama po 21,5 kW, skupaj torej 43 kW moči. V tem času se je v Domžalah ob Kamniški Bistrici z mlinščicami ob ugodnih vodnih energetskih razmerah vse bolj krepila in širila slamnikarska industrija. Tudi omenjena elektrarna je dajala potrebno elektriko za tovarno slamnikov »Ladstätter Peter in sinovi«.

Jez, s katerega se je v Žagano vodo stekala voda iz Kamniške Bistrice, je za prebivalce Domžal pomenil tudi privlačno točko za kopanje, saj je bila voda za jezom precej večja kot drugod. Ob visokih vodah je približno 3 metre visok jez oviral pretok Kamniške Bistrice in Rače, kar je povzročalo poplave. Zato so kasneje mlinščico opustili.

Danes ni veliko sledov o mlinščici. Struga je na območju mesta zasuta, v preostalem delu pa je močno zaraščena, zaradi česar jo je težko opaziti. Ostanek preteklosti, ko je bila Žagana voda pomemben dejavnik pri razvoju slamnikarske industrije v Domžalah, je ohranjen na območju današnjega centra Mercator, kjer se bohoti lepo ohranjen dimnik Krizantove elektrarne.

Več si lahko preberete v raziskovalni nalogi »Po sledeh žagane vode - Domžalske Mlinščice«.

Lokacija
Lokacija
Cesta talcev 16, 1230 Domžale
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je dimnik na parkirišču nakupovalnega središča Mercator zadnja materialna sled za največjo slamnikarsko tovarno v Domžalah?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram