Homec

Izpostavljeno:

močan tabor je stal v obrambi pred Turki

Homec je značilna obcestna vas, ki leži ob vznožju Homškega hriba med Domžalami in Kamnikom. Hiše so postavljene ob osrednji vaški cesti, ki je pravokotna tako na smer Kamniške Bistrice, kot na smer glavne ceste med Domžalami in Kamnikom. Vas Homec je dobila ime po značilnem holmu ali holmcu, ki se s svojo stožčasto obliko in prijazno cerkvijo na vrhu dviga nad Homškim poljem, 394 metrov nad morjem. V času turških vpadov je na Homcu najverjetneje stal protiturški tabor. Sedanji zvonik, visok 42 m, ki stoji samostojno ob cerkvi, je najbrž služil kot obrambni stolp. O porazu Turkov pod Homškim hribom govori Trdinova zgodovinska povest Arov in Zman.

Homec leži v severnem delu občine in skupaj z naseljem Nožice tvori Krajevno skupnost Homec - Nožice, ki meji na kamniško občino. Vas Homec sestoji iz starega dela vasi, ki leži ob vznožju Homškega hriba in naselja novi Homec, ki leži na območju bivših Roj, med Mlinščico in Kamniško Bistrico in je bilo zgrajeno po drugi svetovni vojni. Značilnost Homca je osamljen hrib sredi polja, na katerem stoji župnijska cerkev Marijinega rojstva iz 18. Stoletja.

Homec je prvič omenjen 11. 12. 1238 kot Chvlniz. Takrat naj bi bil Merquardo de Chvlniz (Merkvard s Homca), ministerial ustanoviteljev Kamniških, eden izmed prič, ki so podpisale ustanovno listino velesovskega samostana.

Homec je znan tudi po bitki med avstrijsko vojsko in Napoleonovimi četami, ki se je odvijala na Mengeško-Homškem polju septembra 1813. Na bitko nas spominja deset lepih svečnikov, ki jih je oficir avstrijske vojske, v zahvalo za zmago nad mnogo močnejšim nasprotnikom, podaril homški cerkvi.

Viri:
  • Primož Hieng, 2011. Domžale: med nebom in zemljo.
  • Domžalec.si
Lokacija
Lokacija
Homec, 1235 Radomlje
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je v rimskih časih skozi naše kraje, kjer sta bili rimski naselbini, vodila pomembna pot iz Aquileie (Oglej), skozi Emono (Ljubljana, čez prelaz Atrans (Trojane), do Celeie (Celje) in Poetovie (Ptuj)?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram