Škocjan in Studenec

Naselje Škocjan je dobilo ime po starodavni cerkvi, ki so jo postavili na čast mučencem sv. Kacijanu in tovarišem. Škocjan je v zgodovini prvič omenjen leta 1400, ko je pripadal kamniškemu deželnemu sodišču. Škocjan leži sredi apneniškega kraškega sveta s številnimi podzemnimi jamami. Pod vasjo, v tako imenovani Hudičevi jami. Izvira potok Grabnica.
Takoj na začetku Moravške doline in le streljaj od Krtine in Škocjana, leži vas Studenec. Naselje se je razvilo ob izviru studenca, ki priteka izpod Rohanta. Leži na naplavinski terasi ob vznožju kraškega sveta. V vasi je vodna kraška jama. ki se imenuje Studenška jama, na Rohantu pa sta znani Oprešnikova in Svetlinova jama.
Na Studencu je znano Poletno gledališče Studenec, kjer člani Kulturnega društva Miran Jarc vsako leto pripravijo poletni kulturni festival.Viri:

Primož Hieng, 2011. Domžale: med nebom in zemljo.

Lokacija
Lokacija
Studenec pri Krtini, 1233 Dob
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je bil nekoč za stobovskim gasilskim domom temno zeleni bajer, imenovan Stobovšak, v kateri je v poletnih mesecih čofotala stobovska mladež in v katerem so perice prale perilo svojih družin?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram