Slamnikarski muzej Domžale

Izpostavljeno:

Kako so slamniki našli Domžale? V muzeju spoznajte dediščino naših krajev - 300 let slamnikarstva, nato pa si kupite svoj domžalski slamnik!

V Slamnikarskem muzeju sredi Domžal si lahko ogledate stalno razstavo 300 let slamnikarstva na Domžalskem, kjer boste izvedeli prav vse o rokodelski dejavnosti, ki je tako močno zaznamovala Domžale. V muzeju so predstavljeni značilni domžalski slamniki, orodja, s katerimi so jih izdelovali, postopki izdelave ter zgodbe, povezane s slamnikarsko preteklostjo. Slamnikarski muzej varuje in hrani zbirko ter pridobiva nove dokumente in eksponate ter posreduje znanja iz slamnikarskih veščin. Hkrati je kraj, kjer se srečujejo ljudje, ki v ohranjeni dediščini slamnikarstva prepoznajo vrednoto in čutijo, da je to skupen in pomemben element, ki krepi našo lokalno ter nacionalno identiteto. V muzejski trgovini lahko kupite slamnike, knjige in druge izdelke. Za šolske skupine vam pripravijo tematsko vodenje z doživljajsko-ustvarjalnimi delavnicami. Muzej je tudi prizorišče različnih dogodkov in drugih razstav. Z osnovno tematiko muzeja so povezana Srečanja pod slamniki ter junijski Slamnikarski sejem.

300 let slamnikarstva na Slovenskem je živa razstava, ki širi vedenje in znanja ter vzbuja in krepi zavest o naši slamnikarski dediščini. Na stalni razstavi je predstavljen izbor več kot 700 predmetov, reprodukcij fotografij in dokumentov ter več kot sto slamnikov, ki se razlikujejo tako po starosti kot po obliki, velikosti, namenu, načinu izdelave, barvi, materialu in širini kit. Obiskovalcem je ponujena predstavitev in učenje pletenja slamnatih kit ter šivanje slamnikov. Stalna razstava 300 let slamnikarstva na Slovenskem je odprta od aprila 2012 dalje in je edinstvena muzejska izkušnja s področja slamnikarstva na širšem območju vzhodne Evrope.

Predlagamo vam tematsko pot Sprehod med domžalskimi slamniki, ki se začne prav v Slamnikarskem muzeju. V muzeju boste izvedeli vse o zgodovini, nato pa se sprehodili po Domžalah in videli nekdanje mogočne tovarne, dimnik pri nakupovalnem centru, staro vilo in še marsikaj zanimivega.

Ste vedeli, da so bili domžalski slamniki v 18. in 19. stoletju naprodaj po vsej Avstroogrski monarhiji, izvažali pa so jih tudi v druge evropske države in na koncu celo v Združene države Amerike?

Virtualna ekskurzija: povezava.

Viri:

Vir: slamnikarski muzej in arhiv RTV Slovenija.

Lokacija
Lokacija
Kajuhova 5, 1230 Domžale
Kontakt
Kontakt

http://www.kd-domzale.si/muzej.html
Facebook
E: slamnikarski.muzej@kd-domzale.si
T: +386 (0)1 724 84 08 (v odpiralnem času muzeja),

+ 386 (0)1 722 50 50

Čas
Delovni čas
TOR - PET: 10h - 12h in 17h - 19h
SOB: 10h - 12h
Ob praznikih zaprto (razen 8. februar).
Vstopnina
Vstopnina
Vstopnina
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da je bilo ozemlje Domžal poseljeno že v prazgodovini?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram