Sprehod po Domžalah

Izpostavljeno:

Sprehod skozi zgodovino mesta

Sprehod po mestu Domžale

Čeprav Domžale nimajo starega mestnega jedra, ki ga pravzaprav nikoli ni bilo, se je vsekakor vredno sprehoditi po mestu in si ogledati številne pomnike zgodovine.

Skozi Slamnikarski park (za občinsko stavbo) se sprehodimo do Godbenega doma, kjer se nahaja tudi Slamnikarski muzej

Slamnikarski muzej Domžale / Godbeni dom – Kajuhova 5 (1)

Godbeni dom je bil leta 1929 zgrajen za domžalsko godbo in je bil prvi tovrstni dom v tedanji državi. Danes v godbenem domu pridno vadijo člani domžalske godbe Godba Domžale, ki ima več kot 135 – leno tradicijo. V stavbi je tudi Slamnikarski muzej domžale, kjer lahko spoznate bogato slamnikarsko tradicijo.

Nadaljujte po ulici Simona Jenka se ustavite pri Menačenkovi domačiji, na Cankarjevi ulici 9 (2).

V hiši s konca 19. stoletja je urejen svojevrsten etnološki muzej, ki predstavlja kulturno dediščino in obrtniško tradicijo Domžal.

Nadaljujte proti manjši vzpetini, imenovani Goričica, kjer je

Cerkev Marije Vnebovzete (3) in ob njej Staro Domžalsko pokopališče

Na mestu današnje cerkve Marije Vnebovzete iz leta 1892 je bila že v 16. stoletju taborska cerkev. V Med nagrobniki na pokopališču izstopata nagrobnik družine Zajec (kipar Tine kos) in Končan. Kovan nagrobnik je po Plečnikovih načrtih izdelal mojster Franc Končan sam.

Nadaljujte po Taboru, do

Gasilskega doma Stob na Ljubljanski cesti (4)

Gasilski dom Stob je bil zgrajen že preden je l. 1906 nastalo Gasilsko društvo Stob.

Po Ljubljanski cesti nadaljujte v smeri centra mesta. Na svoji desni boste zagledali dve čudoviti stari stavbi. Prva je Flerinova hiša (5), ki je med starejšimi poznana kot Müllerjeva vinska klet iz leta 1910 in ki je bila v tistih časih ena največjih na Kranjskem. Danes sta v stavbi Flerinova lekarna in Kavarna Flerin. Priporočamo krajši postanek ob odlični kavi in izvrstnih slaščicah.

Naslednja je prelepa secesijska stavba,Kulturni dom Franca Bernika (6), prav tako zgrajena leta1910 po načrtih Franca

Ravnikarja. Nekdanji Društveni dom je na pobudo domžalskega župnika Franca Bernika postavilo Katoliško izobraževalno in podporno društvo Domžale. Danes je

osrednja kulturna ustanova v kraju. V Kulturnem domu Franca Bernika je gledališka dvorana, mestni kino in poročna dvorana ter glasbena šola.

Nadaljujte v isti smeri in postanite pred stavbo Občine Domžale (7), ki je bila leta 1874 prva zgrajena tirolska tovarna slamnikov v Domžalah, imenovana J. Mellitzer, Kleinlercher & Co. Domžale ali Nova Fabrika

Preden bomo zavili na Kolodvorsko cesto, na desni strani vidimo nekdanja Osetova gostilna(8), kasneje tudi Restavracija »Pri pošti«. V hiši je bil prvi hotel v Domžalah in nekdaj prvo kegljišče na Kranjskem. Gostilna je bila v zgodovini poimenovana tudi Pichlerjeva gostilna.

Križišče, ki je bilo nekoč prvo krožišče v nekdanji Jugoslaviji in v sredini katerega je bil spomenik padlim borcem, obkrožajo še druge zanimiva stare stavbe:Menartova hiša (8), stara nemška šola in druge.

Varno prečkajte Ljubljansko cesto in zavijte levo na Kolodvorsko cesto. Zelo kmalu boste na svoji levi opazili, da je arhitekt Jože Plečnik tudi v Domžalah pustil svoje sledi. Na Vrečarjevi hiši si lahko ogledate Vrečarjev portal(9). Trije betonski stebri uokvirjajo vhod v nekdanjo mizarsko delavnico in razstavni prostor. Če boste imeli srečo in bodo lastniki hiše doma, si v notranjosti lahko ogledate masivno leseno trapezasto stopnišče.

Na Kolodvorski cesti si lahko ogledate še zunanjost Ravnikarjeve slamnikarske tovarne(10), kjer so danes notarske pisarne in nekdanje Kolodvorske restavracije (11).

Nadaljujete lahko ob železnici in do garažne hiše P+R, na kateri se nahaja umetna plezalna stena, lahko pa se neposredno ob Kolodvorski restavraciji usmerite na desno in na koncu lepo tlakovane Kolodvorske ulice zavijete na levo, kjer ob SPB – stanovanjsko poslovnem objektu hodite vse do naslednjega križišča.

Sledite Ljubljanski cesti, ki zavije desno in prav kmalu boste na svoji levi zagledali Gostilno Keber(12), ki velja za najstarejšo domžalsko gostilno, saj njeni začetki segajo že v leto 1785.

Nadaljujte do Češminovega parka(13), ki je največji domžalski park in prostor za druženje v prijetni kavarni Češmin in prostor in kjer se skozi vse leto odvijajo prireditve za staro in mlado. Na vhodu v park si je moč ogledati še eno od stvaritev arhitekta Plečnika, Zajčevo znamenje, ki ga je Zajčev oče v letih 1935 in 1936 postavil v zahvalo za sinovo življenje.

Iz Češminovega parka pojdite v smeri osnovne šole Domžale in vrtca Urša in po Slamnikarski cesti v smeri Športnega parka. Na vaši desni, v neposredni bližini Zdravstvenega doma Domžale stoji Polževa slamnikarska tovarna(14), ki so jo leta 1882 na mestu Povževe kmetije ustanovili bratje Oberwalder s Tirolske in pred njo Povževo znamenje.

Prav na koncu Slamnikarske ulice stoji nekdaj veličastna Tovarna slamnikov in klobukov Jakob Oberwalder &Comp, ki je bila po drugi svetovni vojni podržavljena in preimenovana v Univerzale(15) in kjer so v letu 1964 izdelali rekordnih 300.377 slamnikov. Leta 2003 so stroji žal ugasnili.

Še nekaj korakov dalje boste na parkirišču trgovskega centra, kjer ima svoje prostore tudi Knjižnica Domžale, zagledali visok Ladstätterjev dimnik, (16), ki je še zadnja materialna sled za največjo slamnikarsko tovarno v Domžalah, Ladstätterjevo elektrarno, barvarno, belilnico in livarna.

Na desni strani, kjer je danes sodoben poslovno stanovanjski objekt, je nekoč stala Ladstätterjeva tovarna, ki se je kitila z nazivom » Cesarsko kraljevi dvorni dobavitelj z glavnim sedežem na Dunaju, matično tovarno v Domžalah in s številnimi podružnicami po vsej Evropi. Danes o nekdaj mogočnih tovarniških objektih ni več sledu; ostalo le imene stanovanjske soseske »Krizant« (17).

Na križišču zavijte desno in nadaljujte po Karantanski cesti doTržnega prostora Domžale(18), kjer si privoščite lokalne dobrote in svoj sprehod zaključite.

Če vas je izlet v zgodovino utrudil in »zlakotil«, priporočamo še obisk Slaščičarne Lenček na Ljubljanski cesti 87, kjer pripravljajo odlične kremne rezine, ki so celo starejše kot tiste, bolj znane Blejske.

Ali pa postanek vStari fabriki na Karantanski cesti 8, kjer imajo na voljo pestro izbiro hamburgerjev, poimenovanih po starih domžalskih tovarnah.

Pri ogledu mesta priporočamo tudi:

Sprehod med tovarnami slamnikov in Sprehod po plečnikovi dediščini v Domžalah.

Lokacija
Lokacija
Ljubljanska cesta 69, Domžale
Vstopnina
Vstopnina
Brezplačen vstop
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da se je Napoleonova vojska 8. septembra 1813 na Mengeškem polju spopadla z avstrijsko vojsko?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram