Domžale

Izpostavljeno:

Želite raziskati mesto slamnikov?

Domžale so mesto na južnem obrobju Kamniškobistriške ravnine. Ležijo na ravnini, na produ, ki ga je naplavila reka Kamniška Bistrica, na približno 300 metrih nadmorske višine. Razen kakšnih deset metrov visoke Goričice s cerkvijo, ki se dviga nad ravnino, ni tu nobene vzpetine. Na severni strani se odpira pogled na Kamniške planine. Na zahodni strani leži Trzinski hrib z Dobenom in Rašico, zadaj, na vzhodni strani, se nad reko dviga hrib Šumberk z gozdno učno potjo in trim stezo.
Iz Domžal je do prestolnice le 15 km, prav toliko tudi do mednarodnega letališča Jože Pučnik Brnik. Ob mestu poteka leta 2002 zgrajena avtocesta, ki povezuje Koper in Prekmurje ter je del evropske osi Barcelona- Kijev.
Domžale so 19. aprila 1952 postale mesto in v spomin na ta dan praznujemo občinski praznik. V zunanjem izgledu mesta je vidno pomanjkanje mestne preteklosti: ni starega mestnega jedra, ohranilo se je le nekaj večjih trških hiš, ostale so v drugi polovici 20. stoletja zamenjali sodobni stanovanjski bloki, zgrajeni predvsem za delavce, ki jih je potrebovala razvijajoča se industrija. Danes v središču mesta prevladuje raznolika arhitektura, kljub temu pa smo uspeli ohraniti in obnoviti nekatere stare stavbe. Vsekakor so vredni ogleda: Kulturni dom Franca Bernika, Flerinova lekarna, Menačenkova domačija, Godbeni dom s Slamnikarskim muzejem, občinska stavba, stavba nekdanje restavracije »Pri pošti«, Menartova hiša, nekdanja Ravnikarjeva slamnikarska tovarna, nekdanja Kolodvorska restavracija, vila Kurzthaler ter ne nazadnje bogata Plečnikova dediščina.

Vabljeni k ogledu zemljevida.

Viri:
  • Saša Roškar in Igor Kuzmič, 2006. Mesto Domžale: sprehod skozi prostor in čas.
  • Primož Hieng, 2011. Domžale: med nebom in zemljo.
Sorodne vsebine
Ste vedeli
… da slamnik najdete tudi na freskah, ki jih je v grobeljski cerkvi sv. Mohorja in Fortunata upodobil Franc Jelovšek?
TIC DOMŽALE
Ljubljanska c.70
1230 Domžale
T: 01 / 721 07 26
T: 01 / 721 07 26
E: tic@domzale.si
Facebook
Instagram